Svet

Ko je Bob Menendez: Korumpirani američki senator koji je trebalo da rešava korupciju u Srbiji

Prozapadna opozicija žalila se pre nepunih godinu dana na korupciju u Srbiji senatoru za koga se saznalo da je primao mito od Egipta
Ko je Bob Menendez: Korumpirani američki senator koji je trebalo da rešava korupciju u Srbiji© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

Jedan od najmoćnijih američkih senatora, čovek koji je između ostalog zadužen da oblikuje američku spoljnu politiku, Bob Mendez, optužen je da je da je tajno radio u korist egipatskog režima, a zauzvrat primao mito u kešu, pa i u zlatnim polugama.

A, da su Menendez, pa i sudbina, hteli drugačije, američki senator mogao je biti taj koji će se izboriti sa korupcijom u Srbiji, umesto da se sada bezuspešno brani od optužbi za tu istu korupciju protiv sebe i supruge.

Umesto da prikupi lovorike "rešavajući probleme" na Balkanu, Menendez sada čeka šta će biti ako se dokaže da je američka politika prema Kairu godinama bila kompromitovana korupcijom.

Egipat, naime, dobija oko 1,3 milijarde dolara godišnje u vidu stranog vojnog finansiranja, ali po zakonu, tranše pomoći su uslovljene napretkom Egipta po pitanju ljudskih prava. Iako je Menendez naglas bio kritičar egipatske vlade, zakulisna uloga mu je bila dramatično drugačija.

U optužnici se navodi da je senator prihvatao novac, luksuzni auto i poklone (među kojima pomenute zlatne poluge) od trojice biznismena iz Nju Džersija - u zamenu da pomogne njima i egipatskom režimu.

Tužioci takođe tvrde da je demokrata iz Nju Džerzija dao osetljive informacije o američkim diplomatama u Kairu "koji su tajno pomagali Vladi Egipta" i "nepravilno savetovali i vršili pritisak" na američkog zvaničnika iz oblasti poljoprivrede kako bi jedan od pomenutih biznismena bio ekskluzivni dobavljač halal mesa za Egipat.

Sa egipatskim saradnicima Menendez je delio poverljive informacije koje se tiču politike SAD prema Kairu, a isto tako petljao je i oko prodaje oružja - visokooeksplozivnih i oklopnih metaka "Dženeral Dajnamiksa", ne bi li se Kairu navodno pomoglo u borbi protiv militanata Islamske države.

Menendez je takođe optužen da je intervenisao u egipatskim diplomatskim zavrzlamama i insistirao na tome da SAD pretežu na stranu Kaira. Na sve to mešao se i u diplomatski spor Egipta, Sudana i Etiopije oko pristupa reci Nil i velikog projekta etiopijske brane u blizini izvorišnih voda reke, pozivajući administraciju SAD da "značajno poveća angažman Stejt departmenta na pregovorima" oko brane.

Baveći se Egiptom, Menendez, nije stigao da ispuni nade srpske prozapadne opozicije koja je u njemu videla idealnog borca protiv korupcije u Srbiji.

"Senatoru Bobu Menendezu, predsedniku Komiteta za spoljne poslove američkog Senata i jednom od najuticajnijih senatora, izneli smo predlog o regionalnom centru protiv korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji. Tako povezani domaći i međunarodni istražni biroi, tužioci i sudije, minimalizovali bi rizike, naročito pretnje organima pravosuđa", nadala se pre godinu dana potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić koja se sa Menendezom sastala u društvu partijskih kolega Borka Stefanovića i Dragana Đilasa.

Verovatno da je iskustvo bilo ono što je Menendeza preporučilo kao pravu adresu za srpsku opoziciju, jer ko bi bolje znao da se bori s korupcijom od čoveka koji je i pre nekoliko godina bio optužen za primanje mita, iako je to suđenje poništeno.

No, ništa manje optimističan nije bio ni bivši ministar energetike Rade Basta, koji je i Menendezu ponavljao svoju beskonačnu priču o neophodnosti evrointegracija i uvođenju sankcija Rusiji.

Kako je saopštio Bastin pokret, senator Menendez, koji je i predsednik spoljnopolitičkog odbora Senata, pozdravio je njegov poziv na dijalog u Srbiji o uvođenju sankcija Rusiji. Rekao je i da je "Kosovo goruće pitanje i da sve strane u procesu moraju biti fokusirane na prihvatanje nove realnosti".

I dok Menendez ovih dana pokušava da se privikne na sopstvenu realnost čoveka protiv koga je pokrenuta ozbiljna optužnica za korupciju, možda i više od Egipćana i srpske prozapadne opozicije, razloga za žalost imaju albanski separatisti, budući da se senator ističe kao jedan od njihovih najagilnijih lobista.

Iako je malo verovatno da samoproglašena država, koja u opticaju ima više lažnog nego pravog novca, može Menendezu zahvalnost da izrazi zlatnim polugama poput Egipta, on je bio neumoran u svom agitovanju protiv ZSO, a nedavno je sa još pedesetak evropskih parlamentaraca i predsedavajućih spoljnopolitičkih odbora potpisao pismo u kome se od vlada traži "kritičniji odnos prema Srbiji". Možda je to radio "pro bono"?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje, međutim, da će celo Menendezovo zamešateljstvo oko lobiranja za Amerikance izaći na videlo nakon optužbi za korupciju i dilove s Egiptom.

"Reč je o čoveku koji je najmoćniji albanski lobista i nema nikog ko je bio lošiji prema Srbima i koji je radio prljavije poslove u korist Albanaca od Boba Menendeza", rekao je Vučić novinarima na marginama Generalne skupštine UN.

image