Srbija i Balkan

Dokle sežu pipci albanskih lobista?

U antisrpsku kampanju još od ranije uključen je deo političkog establišmenta u SAD koji dolazi iz Demokratske stranke, kao i državni službenici iz vladajućih socijldemokrata i Zelenih u Nemačkoj
Dokle sežu pipci albanskih lobista?www.globallookpress.com © Olga Fedorova

Neke obaveštajne službe uz pomoć albanskih lobista čine sve da nasilnim putem izdejstvuju predaju Kosova i Metohije.

Nezadovoljni što je predsednik Aleksandar Vučić nesalomiv u nameri da Srbija nikada ne prizna nezavisno Kosovo, čine sve da otežaju život Srba na Kosmetu i uvuku Beograd u oružani sukob s NATO-om, što je cilj Prištine, piše "Politika". 

Uz ovu spregu primetno je da organizuju akcije koje imaju za cilj da pomognu Aljbinu Kurtiju da uspešno eksivira obavezu da formira Zajednicu srpskih opština da bi pokušaj njegovog etničkog čišćenja Srba gurnuo pod tepih, poslednjih meseci je intenzivirana sinhronizovana akcija demonizacije Beograda i izmišljanje ratne opasnosti od Srbije na Balkanu.

Intenzitet tih udara naročito je postao snažan i očigledan prethodnih dana, nakon surovog obračuna sa Srbima u Banjskoj.

U antisrpsku kampanju još od ranije uključen je deo političkog establišmenta u SAD koji dolazi iz Demokratske stranke, kao i državni službenici iz vladajućih socijldemokrata i Zelenih u Nemačkoj.

Reč je o onima koji ne žele dobro Srbiji i godinama se zalažu za nasilnu smenu vlasti, optužujući Aleksandra Vučića za ekstremizam, dok upravo oni prizivaju Majdan u Srbiji i uvođenje tvrdih sankcija.

U gnevu se "posebno ističu" američki senator optužen za primanje mita, od čega deo u zlatnim polugama, Bob Menendez i neumorni kritičar Beograda iz nemačkog Bundestaga Mihael Rot.

Najdalje u otvorenoj mržnji otišao je austrijski "NATO advokat" Ginter Felinger, koji poziva na novo bombardovanje Srbije, a prethodno je otvoreno zagovarao nasilnu smenu vlasti u Beogradu na ulici, po uzoru na Kijev 2014. godine.

Posle nedeljnog oružanog sukoba, koji je osudio i Beograd, čini se da bi diplomatski i politički položaj Srbije bio još teži da se najpoznatiji albanski lobista Bob Menendez nije privremeno povukao s mesta predsednika Komiteta za spoljne poslove, mada je odbio poziv kolega da podnese ostavku na funkciju senatora.

Pritisci i napadi na Srbiju sa čelnih pozicija spoljnopolitičkih tela vodećih zapadnih parlamenata svakako će biti nastavljeni budući da su se u tome do sada "istakli" i Mihael Rot, predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga, kao i Ališa Kerns, predsedavajuća Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta.

Komentarišući Rotovu izjavu, u kojoj je upitao kako će Srbija naći opravdanje za napad na severu "Kosova", predsednik Vučić je rekao da nije tražio nikakvo opravdanje.

"Nisam tražio nikakva opravdanje, za razliku od njega koji će naći opravdanje i za to kada pucaju na srpsku decu za Božić. Kao što vidite, ja sam osudio ubistvo albanskih policajaca, a Rot nikada preko svojih usta ne može da prevali da osudi Albance za bilo šta, čak i kada pucaju na srpsku decu", rekao je Vučić.

Menendez, najpoznatiji albanski lobista koji nikada nije krio otvorenu mržnju prema Srbima, sada ima mnogo više problema s pravosudnim organima SAD.

"Reč je o čoveku koji je najmoćniji albanski lobista i ne postoji niko ko je bio lošiji prema Srbima i ko je obavljao prljaviji posao u korist Albanaca od Boba Menendeza", rekao je Vučić.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, kaže da Bobu Menenedezu nije prvi put da odgovara za primanje mita.

Pre šest godina je optužba prvobitno bila odbačena, jer porota nije mogla da donese jedinstvenu odluku. On je 2017. optužen da je vršio pritisak na zvaničnike da reše spor oko naplate "Medikera" u korist svog prijatelja Salomona Melgena, obezbeđujući vize za doktorove devojke i pomagao u zaštiti ugovora kojim je lekar morao da obezbedi opremu za proveru luke u Dominikanskoj republici.

Vuković za "Politiku" kaže da je sada reč o dve optužbe, jedna je u vezi sa određenim biznismenima iz Nju Džerzija, a u drugoj je reč sumnjama da je prosleđivao informacije egipatskoj vladi u vezi s vojnom industrijom.

"Posebno je zanimljiva prva optužba, jer se sa sličnim optužbama suočio i američki kongresmen Eliot Engel poznat po antisrpskim stavovima. Reč je o državi u kojoj živi veliki broj Albanaca. Menendez se 'isticao' krajnje neodgovornim izjavama prema Srbima i imao česte napade na predsednika Vučića i njegova objektivnost se blago rečeno , može dovesti u pitanje i može se reći da ima veze sa albanskim interesnim grupama", rekao je Vuković.

Pipci albanskih lobista, osim do vrhova najmoćnijih zapadnih institucija, nesumnjivo sežu i do pojedinih uticajnih krugova u samoj Srbiji.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao rekao je za "Politiku" da veruje da u našoj zemlji i na njenim različitim političkim polovima, ali i geografskim oblastima ima onih koji se raduju, ali i onih koji žale zbog dešavanja u vezi sa senatorom Menendezom.

"Građani su veoma dobro upoznati s kojim političarima u Srbiji, u Beogradu, ali i drugim gradovima je senator Menedez ostvarivao srdačne kontakte i kome je davao podršku, a koje je optuživao za krivično delo za koje je samo nekoliko nedelja kasnije protiv njega na veoma javan način poveden postupak", ističe Đurić, dodajući da bi komentarisanje samog postupka bilo neprimereno sa njegove strane u ovom trenutku, s obzirom na dužnost koju obavlja.

Menendez je umešan u gotovo sve što je moglo da naškodi interesima Srbije i Srba. Tako je u maju ove godine izmislio da su ugrožena prva Albanaca u "Preševskoj dolini", a otvoreno se zalagao da ne bude formirana ZSO predviđena briselskim sporazumom, jer je, kako je govorio to recept za katastrofu.

A pre samo godinu dana delegacija Stranke slobode i pravde srela se sa ovim senatorom i, da apsurd bude veći, u tom razgovoru su predložili Menendezu da se formira regionalni centar protiv korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji.

U julu ove godine sastao se i bivši ministar privrede Rade Basta, poznat po svojim antiruskim stavovima.

image