Svet

Atal: Ne nameravam da budem sledeći premijer Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron prihvatio je juče ostavku premijera i svih ministara
Atal: Ne nameravam da budem sledeći premijer Francuske© Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

Doskorašnji predsednik Vlade Francuske Gabriel Atal izjavio je da "ne nastoji da bude sledeći premijer", preneli su francuski mediji.

"Smatram da je spektakl kojem svedočimo prilično očajan. Slušamo o nekim ljudima, o strukturama. Stranke su postale važnije od Francuza. Želeo bih da mogu da sarađujem i sa republikanskom desnicom i sa socijalnom i demokratskom levicom i to ću činiti slobodnije jer ne nastojim da budem sledeći premijer", rekao je Atal u intervjuu za televiziju TF1.

On je ocenio da Francuzi očekuju delovanje koje prevazilazi stranačke podele i najavio je da će izneti predlog da se razgovara sa svim političkim organizacijama, osim sa ekstremistima.

"Ova situacija je privremena. Predsednik Republike će uskoro imati izbor da imenuje novog premijera", izjavio je Gabriel Atal, prenosi dnevnik Figaro.

Francuski predsednik Emanuel Makron prihvatio je juče ostavku premijera Atala i svih ministara, saopšteno je iz Jelisejske palate.

"Da bi se ovaj period što pre završio, na republikanskim snagama je da zajedno rade na izgradnji okupljanja oko projekata i akcija u službi francuskog naroda", navodi se u saopštenju, a prenosi "Figaro".

image