Svet

Tramp: Ne volim sankcije, one teraju sve od Amerike

Bivši predsednik SAD istakao je da Amerika gubi ekonomsku moć zbog napuštanja dolara u svetskoj trgovini, a glavna opasnost je "brak" Rusije i Kine kojima su se pridružili Iran i Severna Koreja
Tramp: Ne volim sankcije, one teraju sve od Amerike© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Bivši šef Bele kuće i kandidat za predsednika SAD Donald Tramp izrazio je skepticizam u vezi sa sankcijama, ali je izbegao odgovor na pitanje da li će ukinuti ograničenja Moskvi u okviru svog plana da okonča sukob između Rusije i Ukrajine.

U intervjuu za "Blumberg", koji je snimljen 25. juna, a u potpunosti objavljen 16. jula, dakle posle atentata, Tramp je upitan da li je "razmišljao o ublažavanju ili ukidanju sankcija Rusiji".

"Da. Sankcijama zapravo samo teramo sve od nas. Dakle, ne volim sankcije. Smatrao sam da su veoma korisne u vezi s Iranom, ali čak ni u slučaju Irana nisu bile toliko potrebne. To sam rekao i Kini, a Rusija je u sličnoj poziciji", izjavio je Tramp, ne otkrivajući da li će njegov predloženi sporazum o okončanju sukoba uključivati ukidanje sankcija.

Tokom intervjua republikanski kandidat za novog-starog lidera SAD ponovio je ono što je ranije više puta izjavio – da su se predsednik Rusije Vladimir Putin i on veoma dobro slagali.

"Nikada nismo bili u opasnosti od rata. On nikada ne bi ušao u Ukrajinu", istakao je Tramp.

Međutim, uprkos svom skepticizmu, Tramp tokom svog mandata nije ublažio sankcije Moskvi iz Obamine ere zbog Krima i ciljao je na Rusiju dodatnim ograničenjima da odloži izgradnju gasovoda "Severni tok 2".

Dok je bio šef Bele kuće, Tramp se ekonomski žestoko suprotstavio Kini, što je sada ocenio kao svoj veliki uspeh, ujedno optuživši "krajnje nekompetentnog" predsednika Džozefa Bajdena da je "zbližio Rusiju i Kinu".

"Tako smo glupi", rekao je Tramp i dodao: "Znate, nisam imao problema s Kinom. Nisam imao problema s Rusijom. Ni sa kim nisam imao problema."

Dedolarizacija preti Americi

Uz to je konstatovao da Amerika brzo gubi ekonomsku moć, ako i standard zbog toga što se države sve više odriču dolara u trgovini.

"Gledajte, Iran ga je napustio, Rusija ga je napustila, a sada Saudijska Arabija kaže da će ići u oba smera: i s Kinom i s nama", precizirao je Tramp, ali i istakao da je je veliki problem za SAD to što je Kina u savezu s Rusijom, Iranom i Severnom Korejom.

A za taj savez je, prema njegovim rečima, odgovoran "glup čovek Bajden".

"On je naterao Rusiju i Kinu da se venčaju. Oni su u braku. A onda su usvojili svog malog rođaka Iran, a zatim i Severnu Koreju. Niko im više ne treba", istakao je potencijalni budući predsednik Sjedinjenih Država.

U intervjuu je pomenuo i da živimo u veoma opasnom svetu, te da se brine šta bi moglo da se desi u narednih pet meseci koliko je ostalo do novembarskih izbora.

"Zaista mislim da bismo mogli da se nađemo u trećem svetskom ratu", zaključio je Tramp dva dana pre svoje prve debate s Bajdenom i dve nedelje pre nego što je preživeo pokušaj ubistva.

image