Svet

NATO izabrao predstavnika u Ukrajini: U Kijev stiže Stoltenbergov bivši asistent

Patrik Tarner od septembra postaje glavni predstavnik NATO-a u Kijevu, koji će odatle sarađivati sa ukrajinskim vlastima i Alijansi slati svoje procene i savete u vezi situacije u Ukrajini
NATO izabrao predstavnika u Ukrajini: U Kijev stiže Stoltenbergov bivši asistentGetty © NurPhoto / Contributor

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg objavio je da će Patrik Tarner preuzeti mesto glavnog predstavnika Alijanse u Kijevu od septembra ove godine, navodi se u zvaničnom saopštenju objavljenom na sajtu NATO-a. 

Tarner će kao glavni čovek Alijanse za saradnju sa vlastima u Kijevu koordinisati napore NATO-a i Alijansi slati svoje procene i savete u vezi situacije u Ukrajini.

Prethodno, on je služio kao asistent generalnog sekretara za operacije i odbrambenu politiku i planiranje, a radio je i na različitim pozicijama u državnoj službi u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Patrik Tarner će sa sobom doneti godine iskustva u liderstvu, poručio je Stoltenberg, ocenivši da je on "posvećeni državni službenik, koji je pokazao da jako dobro postiže rezultate".

"Siguran sam da će se istaći u ovoj važnoj ulozi dok NATO nastavlja da pojačava svoju podršku Ukrajini", rekao je Stoltenberg, koji je, podsetimo, najavio da će Alijansa postaviti svog visokog predstavnika u Kijevu po završetku samita u Vašingtonu. 

Tarner je sa svoje strane poručio da je počastvovan što je izabran za tu funkciju, kao i da se raduje tome što će "voditi predstavništvo NATO-a i što će blisko sarađivati sa ukrajinskim vlastima i saveznicima i partnerima u NATO-u" u cilju "pružanja podrške Ukrajini".

image