Svet

Nemec: Neću glasati za Fon der Lajen, tražimo boljeg kandidata

On je dodao da će proširenje ostati visoko na agendi EU i poručio da će se u novom mandatu ponovo baviti Zapadnim Balkanom, uključujući Srbijom, kao i svim drugim državama "koje treba da što pre postanu deo evropske porodice"
Nemec: Neću glasati za Fon der Lajen, tražimo boljeg kandidata© Thierry Monasse/Getty Images

Poslanik Evropskog parlamenta Matjaž Nemec, na čiji je predlog u aprilu ove godine EP odobrio viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, povodom sutrašnjeg glasanja u EP o izboru aktuelne predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za novi mandat, otkrio je da neće glasati za nju jer "zna kakva je ona i traži bolje".

Uoči sutrašnjeg glasanja za predsednika komisije, Nemec istakao da neće dati svoju podršku za izbor Fon der Lajen.

"Ja lično neću", naveo je Nemec i dodao da ima mnogo razloga za to, od kojih je "jedan sentimentalan - Gaza", a drugi je vladavina pravne države.

"Mi znamo kakva je Fon der Lajen kao predsednica i tražimo bolje. Ja tražim nešto više od toga", poručio je Nemec.

On je dodao da će proširenje ostati visoko na agendi EU i poručio da će se u novom mandatu ponovo baviti Zapadnim Balkanom, uključujući Srbijom, kao i svim drugim državama "koje treba da što pre postanu deo evropske porodice."

"Proširenje će ostati visoko na evropskoj agendi", rekao je Nemec, na pitanje kako će se EP odnositi prema procesu proširenja u narednih pet godina.

On je istakao da je proširenje strateški bitan proces, ne samo za zemlje iz regiona već i za EU, i ocenio da je Crna Gora nekoliko koraka bliže EU nego što je bila.

"Ja ću se baviti Zapadnim Balkanom i u ovom mandatu. Stvarno se interesujem za Srbiju, za Bosnu, za Crnu Goru i za sve zemlje koje mislim da treba da što pre budu deo evropske familije", rekao je za Tanjug Nemec, na čiji je predlog u aprilu ove godine EP odobrio viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

On je, na pitanje gde vidi način za ubrzanje procesa proširenja, rekao da to pitanje treba svaki put da se stavi na sto i da se o tome razgovara.

"Znamo da je strateški bitno za EU", naglasio je Nemec.

Povodom odluke Evropskog suda o tome da Komisija nije dozvolila dovoljan pristup javnosti informacijama o kupovini vakcina protiv korona virusa tokom pandemije, Nemec je rekao da zbog toga ima još više pitanja nego ranije.

Govoreći o radu Evropskog parlamenta u aktuelnim geopolitičkim okolnostima, ukazao je da je desnica u EP ojačala i ocenio da će biti potrebno više kompromisa.

Istakao je i da je njegova Progresivna alijansa socijalista i demokrata ostala druga najjača snaga u EP nakon evropskih izbora, ali da njihovi partneri nisu tako jaki kao u prethodnom mandatu.

"Tako će biti teško. Ima puno izazova", rekao je Nemec i poručio da EU mora da pronađe svoj put.

image