Svet

Iran odbacuje navode američkih medija o umešanosti u pokušaj ubistva Trampa

Komentar portparola iranskog Ministarstva je usledio nakon što je Si-En-En preneo da su američke vlasti poslednjih nedelja dobile obaveštajne podatke o zaveri Irana da ubije Donalda Trampa
Iran odbacuje navode američkih medija o umešanosti u pokušaj ubistva TrampaGetty © Lev Radin/Pacific Press/LightRocket

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani odbacio je pisanje američkih medija o navodnoj umešanosti Irana u nedavni pokušaju ubistva bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

"Islamska Republika Iran je odlučna da pokrene sudski postupak protiv Trampa zbog njegove direktne uloge u zločinu ubistva generala mučenika Kasema Sulejmanija, komandanta Kuds snaga Korpusa čuvara islamske revolucije", rekao je portparol.

Međutim, kako je dodao, Iran snažno odbacuje bilo kakvu umešanost u nedavni oružani napad na Trampa ili tvrdnje o nameri Irana za takvu akciju, smatrajući da takvi navodi imaju zlonamerne političke motive i ciljeve", prenosi agencija Tasnim.

Njegov komentar je usledio nakon što je Si-En-En preneo da su američke vlasti poslednjih nedelja dobile obaveštajne podatke o zaveri Irana da ubije Donalda Trampa, kao i da je razvoj događaja doveo do toga da tajna služba pojača obezbeđenje bivšeg predsednika.  

Si-En-En je, međutim, naveo da je istraga utvrdila da likvidirani atentator Tomas Metju Kruks i sam incident nisu bili povezani sa Iranom.

image