Svet

Galant preti Hezbolahu: Invazija će biti brza, iznenadna i žustra

Izraelski ministar odbrane je izjavio da se njegova zemlja približava odlučujućem raskršću
Galant preti Hezbolahu: Invazija će biti brza, iznenadna i žustraGetty © Alexi J. Rosenfeld

Ministar odbrane Izraela Joav Galant zapretio je Hezbolahu potencijalnom kopnenom invazijom na Liban, koja će biti "brza, iznenadna i žustra", usled nastavka prekogranične razmene vatre između ove militantne grupe i izraelske vojske, prenosi RT.

U razgovoru sa vojnicima, tokom posete severnoj granici Izraela, Galant je izjavio da se zemlja "približava odlučujućem raskršću", kao i da će ishod svega zavisiti o daljih akcija Hezbolaha.

"Vodimo ograničen rat u severnom regionu. Koristimo mali deo kapaciteta IDF, ali stvari se mogu promeniti u trenutku - od glavnog napora na jugu do glavnog napora na severu, i to će biti brzo, iznenadno i veoma žustro", izjavio je Galant.

Međutim, dodaje on, Izrael je spreman da pregovara sa Hezbolahom, budući da su rastuće tenzije izazvale zabrinutost da će se sukob pretvoriti u sveopšti rat na Bliskom istoku.

"Ako Hezbolah želi da postigne sporazum sa nama i dođe do situacije da se povuče sa granične linije u oblasti iza reke Litani, kao što je propisano rezolucijom UN, onda ćemo postići sporazum sa njima", rekao je Galant.

Podsećanja radi, od eskalacije rata u Gazi militantna grupa sa izraelskom vojskom razmenjuje vatru na svakodnevnom nivou, a tokom poslednjih par meseci izraelski zvaničnici su u više navrata najavljivali potencijalnu invaziju na Liban.

image