Svet

Propusti stručnjaka i zvaničnika doveli do velikog broja smrti od kovida u Britaniji

Da je Britanija bila bolje pripremljena i otpornija na pandemiju, možda bi se izbegle smrti i veliki troškovi, navodi se u izveštaju bivšeg sudije Heder Halet
Propusti stručnjaka i zvaničnika doveli do velikog broja smrti od kovida u BritanijiGetty © Rober Solsona/Europa Press

Velika Britanija je napravila propuste tokom pandemije kovida 19 zbog lošeg planiranja i neuspeha ministara i stručnjaka, što je dovelo do više od 230.000 smrtnih slučajeva do decembra 2023, navodi se u izveštaju koji je objavljen danas.       

Bivši premijer Boris Džonson naredio je istragu u maju 2021, a prvi izveštaj, koji je ispitivao spremnost nacije za izbijanje pandemije, ukazao je na brojne propuste.

"Da je Britanija bila bolje pripremljena i otpornija na pandemiju, možda bi se izbegle smrti i veliki troškovi", navodi se u izveštaju predsedavajućeg istragom, bivšeg sudije Heder Halet.       

Sudija je navela da je u istrazi zaključeno da su "procesi, planiranje i politika civilnih struktura za vanredne situacije u okviru Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i državnih službi izneverili građane".

Takođe, u izveštaju se ističe da je tokom pandemije postojao "nedostatak adekvatnog rukovodstva", prenosi Rojters. 

Pogrešna strategija iz 2011, koja se bavila pripremama nacije za takvu vanrednu situaciju, uzela je u obzir samo potencijalnu pandemiju gripa.

U izveštaju se konstatuje da je taj plan zastareo i da je bio fokusiran na izbijanje pandemije, a ne na pokušaj sprečavanja širenja, kao i da nije uzeo u obzir ekonomski i društveni uticaj širenja virusa.

Takođe, navodi se da je država odustala od tog plana na početku izbijanja pandemije kovida 19.

U izveštaju se zaključuje da su Ministarstvo zdravlja, stručnjaci i zvaničnici odgovorni za propuste tokom pandemije.

image