Svet

U dužničkom ropstvu "Fajzera": Italija obavezana na kupovinu 40 miliona vakcina

Prema dokumentima na koje se poziva "Politiko", Italija već ima oko 16 miliona neiskorišćenih doza u skladištima, a koje su u međuvremenu zastarele i čiji će deo donirati Tajlandu i Libiji
U dužničkom ropstvu "Fajzera": Italija obavezana na kupovinu 40 miliona vakcinawww.globallookpress.com © Christophe Gateau/dpa

Uprkos tome što je pandemija kovid-19 odavno nije među najvažnijim vestima, Italija će, u naredne dve godine, morati da kupi skoro 40 miliona doza kovid vakcine, uprkos tome što je stopa vakcinacije drastično usporila, ukazuju vladini dokumenti u koje je imao uvid "Politiko".

Prema ugovoru, o kojem je prvi izvestio italijanski servis RAI, Rim će dobiti 36,7 miliona doza od "Fajzera" i 2,9 miliona od "Novavaka", koji će biti isporučeni na vreme za zimsku vakcinaciju 2024-25 i 2025-26. godine.

Sa druge strane, od početka aktuelne zimske vakcinacije potrošeno je svega 2,1 miliona doza

Situacija Italije, u kojoj postojeći ugovori obavezuju na kupovinu daleko više vakcina nego što je realno potrebno, ipak nije jedinstvena.

Evropska unija se ugovorima sa kompanijama "Fajzer" i "Biotek" obavezala na kupovinu 1,8 milijardi vakcina, a zemlje članice se žale da su preplavljene isporukama dok se nedovoljno ljudi prijavljuje na vakcinaciju.

Povrh toga, "Fajzer" je tužio Poljsku i Mađarsku nakon što su te zemlje odbile da preuzmu isporuku vakcina na koju su se prethodno obavezale, a koja se ispostavila suvišnom, navodi ovaj medij.

Prema dokumentima na koje se poziva "Politiko", Italija već ima oko 16 miliona doza u skladištima, koje su u međuvremenu zastarele. Vlada u Rimu namerava da donira 8,2 miliona ovih zastarelih vakcina Tajlandu i Libiji.

"RAI" je, sa druge strane, otkrio da je najmanje 215 miliona doza bačeno širom EU, a vrednost neiskorišćenih vakcina se procenjuje na 4 milijarde evra.

Ukupan broj je skoro sigurno potcenjen, napominje "Politiko", s obzirom na to da su brojne zemlje, uključujući Francusku, odbile da otkriju podatke o protraćenim dozama.

Dokumenti italijanskog ministarstva zdravlja pokazuju da je zemlja do sada potrošila 4,4 milijarde evra na vakcine - a više od polovine, ili 2,8 milijardi evra, bilo je na proizvode "Biotek/Fajzera", i još oko 1,3 miliona je otišlo "Moderni".

Prema internim izveštajima, vlada očekuje da će potrošiti još 850 miliona evra na doze koje tek treba da budu isporučene i koje je u obavezi da kupi.

image