Svet

"Vašington post": Obama smatra da Bajden treba ozbiljno da razmisli o novoj kandidaturi

Smanjile su se šanse da aktuelni predsednik Džozef Bajden osvoji novi mandat u novembru zbog čega treba da razmotri da li će se kandidovati, mišljenje je koje je Barak Obama podelio sa saradnicima
"Vašington post": Obama smatra da Bajden treba ozbiljno da razmisli o novoj kandidaturi© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama rekao je saradnicima da su se smanjile šanse da aktuelni predsednik Džozef Bajden osvoji novi mandat u novembru i da treba ozbiljno da razmotri da li će se kandidovati, rekli su neimenovani izvori za "Vašington post".

Obama je sa predsednikom razgovarao samo jednom nakon Bajdenovog lošeg nastupa u debati protiv republikanskog rivala Donalda Trampa, ali je u razgovoru sa stranačkim saradnicima istakao da će Bajden sam odlučiti o nastavku kandidature.

On je naglasio da želi da zaštiti Bajdena i njegovu zaostavštinu i negirao da sam može da utiče na odluku predsednika.

Američki list piše da je iza scene, Obama itekako angažovan u razgovorima oko Bajdenove kampanje, kao i da dobija pozive nervoznih demokrata, među kojima i od nekadašnje predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Obama svoju ulogu vidi kao savetnika svog bivšeg potpredsednika a saradnicima govori da se postavlja zaštitnički prema Bajdenu, ističe se u tekstu.

U ovim razgovorima, Obama je rekao da misli da je Bajden bio sjajan predsednik i da želi da zaštiti njegova dostignuća, koja bi mogla biti ugrožena ako republikanci budu kontrolisali Belu kuću i oba doma Kongresa sledeće godine.

Lideri demokrata u Senatu, lider manjine u Predstavničkom domu Hakim Džefris i lider većine u Senatu Čarls Šumer razgovarali su sa Bajdenom prošle nedelje i upozorili ga na široko rasprostranjenu zabrinutost da bi njegova kandidatura mogla da ugrozi šanse za demokratsku kontrolu bilo kojeg zakonodavnog tela sledeće godine.

Bivši Obamin savetnici, poput Dejvida Akselroda i nekadašnjih savetnika koji sada vode podkast kompaniju "Kruked midija" javno su pozvali Bajdena da odustane od izborne trke.

Nekoliko visokorangiranih demokrata očekuje da se predsednik SAD ovog vikenda povuče iz trke za reizbor.

Neimenovani zvaničnici rekli su da se Bajden, uprkos tvrdnjama da ostaje u trci za novi mandat u Beloj kući, privatno pomirio sa sve većim pritiskom.

Bajden je prethodno, nakon debate s Trampom na Si-En-Enu, a pre atentata na Trampa u subotu, rekao da ga "samo svemogući Gospod" može naterati da odustane od izborne trke, dok je prošle nedelje rekao da će se povući ako mu pomoćnici pokažu dokaz da ne može da pobedi na izborima zakazanim za 5. novembar.

Najmanje 20 kongresmena demokrata javno je pozvalo Bajdena da okonča svoju kampanju nakon nezadovoljavajućeg nastupa u debati protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa.

image