Svet

Zelenski: Ukrajina ne može da izgubljene teritorije vrati borbom – uzda se u diplomatiju

Iako mu je predsednički mandat istekao, Zelenski je rekao da ima u planu da se povuče sa mesta predsednika ali da se to neće dogoditi dok se sukob ne okonča
Zelenski: Ukrajina ne može da izgubljene teritorije vrati borbom – uzda se u diplomatijuGetty © Juan Medina - Pool

Ukrajina neće moći da izgubljene teritorije vrati borbom na frontu, ali diplomatija može da pomogne, ocenio je Vladimir Zelenski u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Nije potrebno silom izvojevati te teritorije, naveo je Zelenski uz napomenu da ceo svet može da izvrši pritisak na Rusiju kako bi je "ubedio da sedne i razmisli o okončanju rata".

Što Rusija bude bila slabija na bojnom polju, to će Ukrajina u pregovorima imati jaču poziciju, ocenio je Zlenski.

Zelenski, kome je predsednički mandat istekao u maju ove godine jer u zemlji nisu održani izbori, kaže će se povući sa mesta predsednika, ali "ne dok se rat ne završi".

Sa druge strane, Moskva je više puta istakla da bi prepreka za buduće pregovore mogla da bude činjenica da Vladimir Zelenski više nije predsednik Ukrajine jer ukrajinski Ustav ne podrazumeva da predsednički mandat traje duže od pet godina ni pod kojim uslovima.

Takođe, izgleda da je Zelenski zaboravio da Rusiju niko ne mora da nagovara na pregovore jer ih nikada nije ni odbila, kao i da je Kijev taj koji je zakonom zabranio pregovore sa ruskom stranom.

Što se tiče vraćanja teritorija, ruski predsednik Vladimir Putin je sredinom juna istakao da je za prekid vatre i početak pregovora potrebno da Ukrajina, između ostalog, prizna "realnost na terenu" – tj. da se Krim, LNR, DNR, Zaporoška i Hersonska oblast priznaju kao deo Ruske Federacije.

image