Svet

Šta je "Kraudstrajk": Podstrekivač rusofobnih teorija zavera koji je izazvao kompjuterski kolaps

Kompanija sa sedištem u Teksasu ima dugu istoriju saradnje sa američkim vlastima, tajnim službama, ali i demokratskom partijom
Šta je "Kraudstrajk": Podstrekivač rusofobnih teorija zavera koji je izazvao kompjuterski kolapsGetty © Eduardo Parra/Europa Press

Dok se svet polako oporavlja od onoga što stručnjaci nazivaju "najvećim tehnološkim prekidom u istoriji", na svetlo izlazi i uloga kompanije "Kraudstrajk" u današnjem haosu.

Naime, korisnike korporativnih kompjutera sa "Majkrosoftovim" operativnim sistemom dočekao je danas kolokvijalno nazvani "plavi ekran smrti". Onesposobilo se funkcionisanje desetina zapadnih vlada, avio-kompanija, medija i finansijskih ustanova širom sveta, što je izazvalo pad vrednosti deonica "Majkrosofta", matične kompanije zaštitnog programa "Kraudstrajk" čije se ažuriranje navodi kao razlog tehnološkog kolapsa, ali i drugih.

Zapadni mediji i zvaničnici tvrde da nema naznaka da je kolaps izazvan hakerskim napadom, a izvršni direktor i suosnivač "Kraudstrajka" Džordž Kurc, izjavio je da je "problem identifikovan, izolovan i rešenje primenjeno".

Osnovan 2012. godine, "Kraudstrajk" pruža usluge zaštite od tzv. "ransomvera", odnosno virusa koji krade osetljive podatke da bi zatim tražio otkup za njih.

"Blumberg" navodi da ova kompanija trenutno kontroliše oko 18 odsto tržišta za ovakvu zaštitu podataka čija je ukupna vrednost oko 8,6 milijardi dolara.

Međutim, da bi zaštitio osetljive podatke, "Kraudstrajk" mora imati pristup "srži" operativnih sistema koje želi da zaštiti, sa čime dolazi i sposobnost i da ih poremeti, napominje američka agencija.

Sprega "Kraudnstrajka" i američkih (demokratskih) struktura

"Kraudstrajk" je možda najpoznatiji i kao začetnik "Rusijagejta", odnosno neosnovanih tvrdnji američkih demokrata da se Rusija umešala u predsedničke izbore u SAD 2016. godine na kojima je Donald Tramp odneo pobedu nad Hilari Klinton. Kompaniju sa sedištem u Teksasu je unajmio vrh demokratske stranke, Demokratski nacionalni komitet (DNC), da ispita navodno hakovanje njegovih servera 2016. godine, da bi "Kraudstrajk" za to optužio Rusiju.

Hilari Klinton, kao i radna grupa američkih obaveštajaca za koju se tvrdilo da predstavljaju celu američku obaveštajnu zajednicu, dolili su dodatnim optužbama ulje na vatru "Rusijagejta".

Međutim, u svedočanstvu pred Obaveštajnim odborom Predstavničkog doma sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti 2020, direktor "Kraudstrajka" za bezbednost i bivši zvaničnik FBI Šon Henri nije mogao da potkrepi svoje sumnje dokazima, već je jednostavno rekao da je njegova firma "videla aktivnosti za koje smo verovali da su u skladu sa aktivnostima koje smo ranije videli i koje smo povezivali sa ruskom vladom".

Si-En-En navodi da "Kraudstrajk" sprovodi sajber-istrage za američke vlasti, osvrnuvši se na tvrdnje kompanije da prati severnokorejske hakere više od decenije.

Šef Odeljenja za sajber i informacionu bezbednost u Službi bezbednosti Ukrajine (SBU), Ilija Vitijuk, imenovao je "Kraudstrajk" tokom RSA bezbednosne konferencije u San Francisku prošle godine, kada je nezavisnom novinaru Liju Fangu rekao da su ukrajinske bezbednosne službe udružile snage s FBI i drugim američkim vladinim agencijama kako bi uklonile proruski sadržaj sa zapadnih internet platformi.

Fang je tom prilikom zabeležio da je ukrajinski zvaničnik zahvalio mnogim "saveznicima iz privatnog sektora" u SAD, uključujući "Gugl", "Amazon", "Starlink" i "Kraudstrijk".

image