Svet

Taibi: Tviter fajlovi otkrili sve veću kontrolu američkih vlasti

Uticaj američkih federalnih agencija na platformu je rastao kako su se približavali izbori 2020, kaže istraživački novinar koji stoji iza "Tviter fajlova"
Taibi: Tviter fajlovi otkrili sve veću kontrolu američkih vlastiwww.globallookpress.com © https://rt.rs/news/12784-tviter-fajlovi-sluzbe-sad-pritiskale-tviter-da-cenzurise-sadrzaj/

Tokom pregleda dokumentacije "Tvitera", istraživački reporter Mat Taibi otkrio je obrazac jačanja vladine kontrole nad društvenom mrežom.

Od kada je kupio "Tviter" za 44 milijarde dolara u oktobru, Ilon Mask je objavio niz dokumenata koji bacaju svetlo na prethodno mutnu politiku cenzure platforme, angažujući nezavisne novinare da prekopaju svu dokumentaciju. Nezavisni novinar Met Taibi bio je taj koji je otkrio kako je cela kompanija bila umešana u zataškavanju priča o laptopu Hantera Bajdena – čiji je sadržaj umešao porodicu Bajden u brojne strane korupcionaške šeme.

"Nije me mnogo zanimala ta priča sama po sebi", rekao je Taibi u jednom podkastu "RT internešenela". "Pitanje na koje sam zaista želeo da odgovorim bilo je koji nivo komunikacije i koordinacije postoji između...'Tvitera' i federalnih organa za sprovođenje zakona, a možda i agencija izvan FBI-a, Odeljenja za unutrašnju bezbednost (DHS) ili Bele kuće."

Istražujući odluku "Tvitera" da blokira nalog tadašnjeg predsednika Donalda Trampa početkom 2021. godine, Taibi je rekao da je počeo da primećuje poruke između "Tviter" rukovodilaca na kojima je na vrhu pisalo "ovo je registrovao DHS, ovo je označio FBI".

"I to nam je odmah reklo nešto veoma značajno, da se 'Tviter' bavi obradom zahteva koji su dolazili od federalnih agencija za sprovođenje zakona", rekao je on.

Taibi je otkrio da je uoči izbora 2020. "Tviter" dobio liste hiljada naloga za suspendovanje. Ove liste su kompaniji predali FBI, CIA, Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA), Pentagon, Stejt department, Ministarstvo finansija (Trezor) i drugi, a ponekad su dolazile u vidu eksel tabela. Od zaposlenik se očekivalo da ih bez pitanja blokiraju.

"Bilo je toliko zahteva, jednog dana su dobili jednu grupu i kada su je završili, čuo se aplauz", rekao je Taibi u podkastu "Uzbunjivač".

U jednom trenutku, kada su zaposleni na "Tviteru" od Stejt departmenta dobili spisak naloga koje treba zabraniti jer su navodno širili ruske "dezinformacij", oni su tvrdili da ne treba ništa da preduzimaju, jer odeljenje nije pružilo nikakve dokaze. Međutim, izvršni direktor "Tvitera" koji je ranije radio za CIA rekao im je da svejedno označe naloge, pošto "partneri iz vlade postaju sve agresivniji" sa svojim zahtevima cenzure.

"Ta odluka je bila značajna, jer je to bio jedan od trenutaka kada je 'Tviter' u suštini shvatio 'Ne možemo više reći ne'", objasnio je Taibi.

Otkako je Taibi objavio svoju prvu priču o laptopu Hantera Bajdena, dalje izveštavanje je otkrilo da je "Tviter" pomagao u organizovanju onlajn kampanja širenja uticaja američke vojske, cenzurisao "antiukrajinske narative" u ime više američkih obaveštajnih agencija, potiskivao "legitiman sadržaj" o kovidu u ime Bele kuće i učestvovao u prevari "Rusijagejt".

image
VV inauguration
banner