Svet

Obaveštajci SAD imali liste za digitalni odstrel na Tviteru

Zarobljena ptičica: Službe Vlade SAD vršile pritisak na rukovodstvo "Tvitera" da cenzuriše "prokubanski", "promaduro" i "proruski" sadržaj
Obaveštajci SAD imali liste za digitalni odstrel na TviteruGetty © Leon Neal / Staff

Pentagon, CIA, FBI i druge agencije Vlade SAD vršile su pritisak na rukovodstvo "Tvitera" da cenzuriše spoljnopolitičke priče koje su suprotstavljale narativu koji je odobrio Vašington, sugeriše najnovija serija "Tviter fajlova".

Interne prepiske i dokumenta kompanije objavljuju novinari Met Taibi i Beri Vajs u saradnji s vlasnikom "Tvitera" Ilonom Maskom.

"Dosijei pokazuju da je FBI vratar rasprostranjenog programa nadzora i cenzure društvenih medija, koji obuhvata vladine agencije – od Stejt departmenta preko Pentagona do CIA", napisao je Taibi.

"Tviteru" je stiglo više hiljada zahteva za cenzuru od strane tela koje se u fajlovima nazivaju OGA (Other Government Institutions), odnosno Druge vladine organizacije, a putem FBI Grupe za strani uticaj.

Rukovodioci "Tvitera" često su nailazili na poteškoće u pokušaju da potvrde tvrdnje Vlade SAD, ali su bili pod stalnim pritiskom da okrive bilo kog stranog aktera, posebno Rusiju, otkrivaju interne prepiske.

"Nisam pronašao veze sa Rusijom", rekao je neimenovani analitičar u jednom od mejlova, kasnije navodeći da bi mogao "da porazmisli" i pokuša da "pronađe čvršću vezu".

Bivši šef Službe za poverenje i bezbednost "Tvitera" Joel Rot priznao je u drugom slučaju da na osnovu datih obaveštajnih informacija nije pronašao "nikakva stvarna podudaranja".

Interne prepiske zaposlenih u kompaniji pokazuju da je "Tviter" dobijao toliko zahteva za cenzuru narativa koji se tiču spoljne politike, da su rukovodioci bili prinuđeni da osmisle improvizovani sistem koji bi određivao njihov prioritet.

"Mnogi se pitaju da li internet platforme dobijaju uputstva od obaveštajnih agencija za moderiranje spoljnopolitičkih vesti. Izgleda da 'Tviter' jeste'", napisao je Taibi, koji je ove izveštaje nazvao mnogo kontroverznijim od onih koji se tiču američke unutrašnje politike.

Neka od uputstava koja je primio "Tviter" potiču i direktno iz CIA, naveo je bivši agent i uzbunjivač Džon Kirijaku.

Kako je otkriveno, dešavalo se i da službe američke vlade pošalju spiskove od po 1.000 naloga za "digitalni odstrel", uz oskudno objašnjenje navodnih problema i oznake "prokubanski", "promaduro", "proruski".

Obaveštajne agencije SAD su u više navrata optuživale "ruske agente" da upravljaju nalozima koji su propagirali "pretežno antiukrajinske narative" ili javno govorili o "navodnim zločinima Ukrajinaca", objavio je Taibi.

U jednoj obaveštajnoj proceni poslatoj "Tviteru" tvrdi se da su profili koji prenose informacije o neonacistima u Ukrajini "deo propagandne kampanje koju kontroliše Kremlj i da moraju biti zabranjeni".

Neimenovani bivši izvršni direktor CIA koji je prešao da radi za "Tviter" jednom prilikom je primetio da "partneri iz vlade" sve agresivnije zahtevaju cenzuru – "prokleto priznanje", ocenio je nezavisni novinar Met Taibi.

"Zbog nedostatka tehničkih dokaza na našoj strani, uglavnom sam to ostavio dok ne sačekam dodatnu potvrdu" , rekao je neimenovani bivši direktor CIA povodom naloga "Info BRIKS" o savezu država komplementarnih ekonomija koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

On je dalje tvrdio da "BRIKS-om inherentno dominira Rusija" tako da i "nalozima na društvenim mrežama i vebsajtom najverovatnije upravlja Kremlj".

"Tviter fajlovi" su do sada raskrinkali više kontroverznih odluka koje je donela kompanija "Tviter". Među njima su informacije u vezi sa suspenzijom naloga bivšeg predsednika Donalda Trampa, kao i cenzura izveštaja "Njujork posta" o laptopu Hantera Bajdena, sina aktuelnog predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

U fajlovima je takođe otkriveno kako su američke obaveštajne službe sarađivale sa platformom nastojeći da cenzurišu objave koje je Vlada SAD smatrala "dezinformacijama".

image