Svet

Džefri Saks: SAD nisu u stanju da se takmiče s Kinom i Rusijom i to predstavlja pretnju

Završna deklaracija jubilarnog NATO samita u Vašingtonu ne izražava nikakav interes za sklapanje mira u Ukrajini putem pregovora, ocenjuje američki ekonomista i savetnik u Ujedinjenim nacijama
Džefri Saks: SAD nisu u stanju da se takmiče s Kinom i Rusijom i to predstavlja pretnjuGetty © Mehmet Emin Menguarslan/Anadolu

Jubilarni 75. NATO samit u Vašingtonu potvrdio je da američke elite ne žele da se rastanu od ideologije neokonzervativizma, uprkos sve očiglednijoj krizi u SAD, ocenio je američki ekonomista i savetnik u Ujedinjenim nacijama Džefri Saks.

Kako je istakao, Sjedinjene Države nisu u stanju da se takmiče s Kinom i Rusijom i to predstavlja pretnju, stoga poziva na "kraj neokonzervativnosti i povratak diplomatiji".

"Od ranih 1990-ih, ekspanzionizam je zavladao u doktrini spoljne politike SAD. Raspad Sovjetskog Saveza u decembru 1991. uverio je grupu američkih ideologa entuzijasta, koji su postali poznati kao neokonzervativci, da Sjedinjene Države sada treba da vladaju svetom kao neosporna i jedina supersila", navodi Džefri Saks u članku za nemački magazin "Overton", analizirajući završnu deklaraciju samita.

Saks je naglasio da su nakon toga svi američki predsednici – Klinton, Buš, Obama, Tramp, Bajden – sledili tu ideologiju i uvukli Ameriku u "beskrajni rat".

Prema njegovim rečima, završna deklaracija jubilarnog NATO samita u Vašingtonu potvrđuje "militarizaciju naprednih tehnologija" i kontinuirani razvoj, kao i teritorijalno širenje odbrambenog raketnog sistema "Aegis".

Osim toga, kako dodaje, izjava NATO-a "ne izražava nikakav interes za sklapanje mira u Ukrajini putem pregovora".

"Rusija nikada neće prihvatiti da je Ukrajina ušla u nepovratni put ka punoj evroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO-u. Stoga, državni udar u Ukrajini, koji su organizovali Amerikanci, predstavlja jasnu pretnju ruskim interesima", ukazao je Saks.

Saks navodi da je ogorčen što Sjedinjene Države veruju da Rusija nema pravo glasa u širenju NATO-a i napominje da sama Amerika "nikada ne bi dozvolila Rusiji ili Kini da izgrade vojnu bazu na granici SAD, na primer, u Meksiku".

"Želja SAD za hegemonijom je sada potpuno zabluda. Ulaskom u sukob s Rusijom i Kinom, Sjedinjene Države su stekle protivnike koji su sposobni da se takmiče sa Sjedinjenim Državama na bojnom polju, u razmeštanju nuklearnog oružja i u proizvodnji i upotrebi naprednih tehnologija, dok Kina posebno nadmašuje SAD u ekonomskim mogućnostima i tehnologiji", precizirao je Saks.

Prema njegovim rečima, produktivnost Kine je sada tolika da se SAD žale na kineski "preveliki kapacitet", te da je "tužno i zabrinjavajuće što izjava NATO-a ponavlja zablude neokonzervativaca".

"Ukoliko žele mir i bezbednost, Sjedinjene Države moraju odmah da napuste svoju neokonzervativnu želju za hegemonijom u korist diplomatije i mirne koegzistencije. Međutim, NATO je u svojoj izjavi učinio upravo suprotno", zaključio je Saks.

image