Svet

Džefri Saks: Sukob u Ukrajini zakuvali Blinken, Salivan, Nulandova i Bajden

Čuveni ekonomista i profesor Univerziteta "Kolumbija" za sukob na istoku Evrope okrivio je američko rukovodstvo
Džefri Saks: Sukob u Ukrajini zakuvali Blinken, Salivan, Nulandova i Bajden© Etienne De Malglaive/Getty Images

Sukob u Ukrajini su još 2014. godine započeli sadašnji američki državni sekretar Entoni Blinken, pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland i američki lider Džozef Bajden, tvrdi profesor Univerziteta "Kolumbija" u Njujorku, poznati američki ekonomista Džefri Saks.

"Rat je počeo pre 10 godina kada je Viktorija Nuland ne samo delila slatkiše na Majdanu nego i učestvovala u prevratu s ciljem svrgavanja ukrajinske vlade silom. Veoma glupo", rekao je on za "Hil" dodajući da je uz Nulandovu, Salivana i Blinkena, Bajden bio "ključna figura".

Nulandova, poznata kao "dama medenjak" daleko je, naime, od medene, što se videlo još kada je 2014. godine, demonstrantima koji su uz podršku Zapada rušili vlast legalno izabranog predsednika Viktora Janukoviča na sred kijevskog trga Majdan- delila kolačiće i sendviče.

Prema rečima Saksa, u Beloj kući su pogrešno razmišljali kada su verovali da mogu da bace na kolena rusku privredu misleći da Vašington ima sve karte u svojim rukama kada je reč o sankcijama.

"Mi ništa ne zaustavljamo… šačica neodgovornih ljudi", konstatovao je Saks i dodao da Amerika svojim postupcima ne slabi Rusiju već ubija Ukrajince, odbijajući da pregovara sa Rusijom.

Saks je i nedavno istakao da Bajdenov pristup nikud ne vodi već samo povećava broj mrtvih Ukrajinaca.

"Ne vređa se već se pregovara. Ovo nije igra prozivanja, nismo u ringu. Poenta je da svet ne dođe do nuklearnog rata. Dakle, treba sesti i pregovarati", zaključio je Džefri Saks.

image