Svet

SAD: Direktan sukob s Rusijom nam ne odgovara, nijedan naš vojnik neće ići u Ukrajinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da administracija SAD ne podržava napade Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Rusije
SAD: Direktan sukob s Rusijom nam ne odgovara, nijedan naš vojnik neće ići u Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla, Pool

"Na tlu Ukrajine neće biti nijednog američkog vojnika", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken za francuski TV kanal LCI i dodao da će Sjedinjene Države zbog sopstvene nacionalne bezbednosti izbegavati direktan sukob sa Rusijom.

"Direktan oružani sukob s Rusijom u Ukrajini ne odgovara interesima Amerike", dodao je.

Na zajedničkoj konferencije za novinare sa ministrom spoljnih poslova Francuske Stefanom Sežurneom nakon njihovog sastanka u Parizu, Blinken je rekao da administracija SAD ne podržava napade Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Rusije, komentarišući napade ukrajinskih snaga na ruske naftne objekte.

Blinken je na pitanje novinara da li SAD smatraju "ispravnim strateškim pristupom" napade Kijeva na rafinerije i druge objekte energetskog sistema Rusije odgovorio:

"Od prvog dana Specijalne vojne operacije, kada je reč o Ukrajini, naša politika je bila da činimo sve što je moguće kako bismo pomogli Ukrajini da se odbrani od ruske agresije. Istovremeno, ne podržavamo i ne odobravamo napade Ukrajine van granica njene teritorije".

Suprotno tome, ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne, komentarišući napade Ukrajine na naftne objekte Rusije, kaže da Kijev deluje u okviru legitimne odbrane.

Prethodno, ukrajinski dronovi napali su nekoliko ruskih rafinerija. Među njima su fabrike u Nižegorodskoj, Samarskoj, Rjazanskoj oblasti, Krasnodarskom kraju. Ruske vlasti su više puta saopštavale da se Ukrajina pretvorila u državu-teroristu.

image
VV inauguration
banner