Rusija

Moskva: Evropi su potrebni ruski energenti, pogledajte kako je Bugarska prošla

Snovi o energetskoj bezbednosti Bugarske zasenili rukovodstvo u Sofiji, dok građani plaćaju, objasnili su danas iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Moskva: Evropi su potrebni ruski energenti, pogledajte kako je Bugarska prošlawww.globallookpress.com © IMAGO

Potražnja za ruskim energentima u Evropi, uprkos sankcijama, ostaje visoka, tako da se ne može govoriti o tome da je Rusiju moguće izbaciti sa evropskog tržišta, poručio je danas direktor četvrtog evropskog departamenta Ministarstva spoljnih poslova Rusije Jurij Pilipson.

Diplomata je prokomentarisao činjenicu da je Bugarska prošle godine odbila da ruski gas plaća u rubljama, rekavši da zbog toga vlasti te zemlje plaćaju takozvani turski gas više, nego što je to bio slučaj sa ruskim, dok zbog toga svega "ispaštaju" obični građani, odnosno, poreski obveznici.

"Ako je bugarska vlada htela da nekome brzo signalizira da ruski gas više ne stiže u zemlju, ali da dolazi isti taj samo turski, onda ćete morati da platite razliku za promenu etikete, naravno, o trošku vaših poreskih obveznika", izjavio je Pilipson, komentarišući nedavni dogovor između bugarskog "Bulgargaza" i turske kompanije "Botaš".

Ne postoji nikakav validan ekonomski razlog koji je doveo do toga da Sofija u aprilu prošle godine odbije da ruski gas plaća u rubljama, dodao je, tvrdeći da Bugare ubeđuju da će viša cena gasa, koju građani plaćaju, biti kompenzovana navodnim jačanjem energetske bezbednosti Bugarske. Nešto slično se, kako je rekao, desilo i ranije, kada je Bugarska iracionalno odlučila da ne učestvuje u projektu "Turski tok", a to ju je moglo učiniti važnim energetskim faktorom za Evropu.  

O teškoj energetskoj situaciji mesecima govore u Evropskoj uniji. Nemački ministar finansija 1. januara poručio je da će visoke cene energenata na evropskom kontinentu postati uobičajena stvar, što je delom izazvano i činjenicom da je isporuka tečnog prirodnog gasa skuplja od isporuke ruskog gasa koji je u Evropu stizao putem gasovoda. Ipak, sankcije protiv Moskve i, pre svega, eksplozije na "Severnom toku" dovele su do energetskih problema u Evropskoj uniji.

image