Rusija

Ruski ambasador u Rimu: Italija kupuje pet puta skuplji američki gas od ruskog

Zemlja je na ivici energetske krize, ali pitamao se da li je vredelo da svoju ekonomiju i dobrobit građana dovode u opasnost iz političkih razloga, rekao je Sergej Razov
Ruski ambasador u Rimu: Italija kupuje pet puta skuplji američki gas od ruskogwww.globallookpress.com © Fabio Cimaglia/Keystone Press Agency

Ruski ambasador u Rimu Sergej Razov rekao je da je cena tečnog prirodnog gasa koji se u Italiju isporučuje iz SAD, četiri do pet puta veća od cene ruskog gasa i podsetio da Rusija decenijama stabilno i dugoročno snabdeva Italiju gasom i drugim energentima.

"U 2021. godini u Italiju je uvezeno više od 30 milijardi kubnih metara gasa, što je činilo 40 odsto domaće potrošnje zemlje. Nije postojala sumnja u pouzdanost i ekonomsku održivost takvih isporuka. Tada, u okviru zapadnih sankcija Rusiji, doneta je odluka o oštrom smanjenju, a potom i obustavljanju uvoza ruskog gasa", rekao je Razov u intervjuu za "RIA Novosti".

Kako je naveo, isporuke iz Rusije u Italiju 2022. godine smanjene su za više od polovine.

Razov je dodao da su italijanske vlasti, kako bi nadoknadile gubitak, povećale uvoz gasa iz Alžira, Azerbejdžana, zemalja severne Evrope i niza drugih država.

"Ipak, tarife za gas za industrijska preduzeća i domaćinstva su višestruko porasle. Zemlja je na ivici energetske krize. Iskreno želimo Italijanima što brže prevazilaženje poteškoća u oblasti snabdevanja energijom, ali pitanje da li je vredelo da svoju ekonomiju i dobrobit građana dovode u opasnost iz političkih razloga ostaje bez odgovora", naveo je on.

Italijanski biznis ne žuri da napusti Rusiju

Ruski ambasador u Rimu rekao je da Italija postepeno gubi ulogu glavnog trgovinskog partnera Rusije u Evropi i da italijanski preduzetnici ne žure da smanje svoje aktivnosti u toj zemlji.

"Italija, koja je tradicionalno bila jedan od najvećih trgovinskih partnera Rusije među evropskim zemljama, postepeno gubi svoju ulogu i značaj. Više od 400 italijanskih kompanija radilo je na ruskom tržištu, ali želeo bih da napomenem da italijanski preduzetnici ne žure da smanje svoje prisustvo u Rusiji, gde rade već dugo i sa značajnim profitom", istakao je on.

Prema njegovim rečima, sankcije, koje poput kancerogenog tumora pokrivaju sve nove oblasti bilateralne ekonomske, investicione, finansijske saradnje, kao i pretnje sekundarnim sankcijama za nepoštovanje kolektivne discipline, imaju sve veći destruktivni efekat.

Što se tiče perspektive bilateralne trgovinsko-ekonomske saradnje, prema rečima Razova, opšta međunarodna situacija, turbulencije na svetskim tržištima i progresivni sankcioni pritisci na Rusiju, kojima se Italija kategorički pridružila, negativno utiču na saradnju u budućnosti.

image