Svet

SAD traže od Ukrajine da obustavi napade dronovima na ruske rafinerije nafte

Vašington je poručio Kijevu da zbog učestalih napada dronovima preti povećanje cena nafte i da izaziva rusku odmazdu
SAD traže od Ukrajine da obustavi napade dronovima na ruske rafinerije naftewww.globallookpress.com © Boris Babanov

SAD su pozvale Ukrajinu da obustavi napade na rusku energetsku infrastrukturu, upozoravajući da napadi dronovima prete rastom globalne cene nafte i da mogu da izazovu odmazdu, tvrde tri anonimna izvora iz Vašigtona, prenosi "Fajnenšel tajms".

Kako su saopštili ovi izvori, upozorenja iz Vašingtona dostavljena su visokim zvaničnicima ukrajinske Službe državne bezbednosti (SBU) i njenog vojno-obaveštajnog sektora (GUR).

Jedan neimenovani zvaničnik je izjavio da je Bela kuća sve više frustrirana zbog ukrajinskih napada dronovima, koji su pogodili rafinerije nafte, terminale i skladišta u zapadnoj Rusiji.

Rusija ostaje jedan od najvažnijih svetskih izvoznika energenata, uprkos zapadnim sankcijama. Cene nafte na globalnom tržištu ove godine su porasle za oko 15 odsto, odnosno na 85 dolara po barelu, i to u trenutku kada američki predsednik Džozef Bajden počinje svoju izbornu kampanju.

"Mi ne ohrabrujemo, niti omogućavamo napade unutar Rusije", rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost (NSC), koji predstavlja glavni forum za pitanja nacionalne bezbednosti i spoljne politike u SAD.

Kijev prkosi SAD?

Međutim, zamenica ukrajinskog premijera Olga Stefanišina izjavila je u petak da su ruske rafinerije legitimna meta za ukrajinsku vojsku.

"Razumemo pozive američkih partnera, ali u isto vreme borimo se sa kapacitetima i resursima koje imamo", rekla je Stefanišina na Bezbednosnom forumu u Kijevu.

Tokom poslednjih nedelja Ukrajina je pojačala vazdušne napade na rusku energetsku infrastrukturu, u momentu kada su ruske snage preuzele inicijativu na bojnom polju.

Kako je saopštio anonimni zvaničnik Vojne obaveštajne službe u Kijevu, od 2022. godine bilo je 12 napada na velike ruske rafinerije, a najmanje devet ove godine.

Bivša analitičarka CIA Helima Kroft nedavno je izjavila da bi Ukrajina mogla da izvrši napade na značajan deo infrastrukture za izvoz nafte u zapadnoj Rusiji.

Zahtevi iz SAD dolaze u trenutku kada Bajden ulazi u izbornu trku, sa cenama benzina koje su porasle za skoro 15 odsto ove godine, odnosno na 3,50 dolara po galonu.

"Ništa ne plaši aktuelnog američkog predsednika kao porast cena goriva tokom izborne godine", rekao je bivši savetnik za energetiku Bele kuće Bob Mekneli.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da poseduju bespilotne letelice sa dometom većim od 1.000 kilometara, koji su sposobni da nanesu ozbiljne štete.

Kijev je prošle nedelje izveo dva najveća napada dronovima, prilikom kojih je pogođeno sedam ruskih energetskih objekata.

Cilj ovih operacija je da ometaju snabdevanje ruskih trupa gorivom i da se ograniči finansiranje ratnih napora Kremlja, tvrdi jedan anonimni ukrajinski zvaničnik.

image