Ekonomija

"Fokus": Industrija se seli iz Nemačke u SAD, glavni razlog - skupi energenti

Rejting Nemačke drastično je opao u očima američkih kompanija dok sve manje njih smatra da će se uslovi popraviti u narednim godinama, ukazuje najnovije istraživanje američke privredne komore
"Fokus": Industrija se seli iz Nemačke u SAD, glavni razlog - skupi energentiwww.globallookpress.com © Frank Hoermann/SVEN SIMON

Sve više nemačkih kompanija razmatra premeštanje pogona u SAD, dok američke kompanije sve više veruju da Nemačka nije idealno mesto za rad, piše u novom tekstu objavljenom na nemačkom portalu "Fokus" u saradnji sa "Dojče veleom".

Među glavnim razlozima za selidbu kompanija iz industrijskog motora Evrope u SAD navode se poskupljenje energenata koje je usledilo u EU nakon uvođenja zapadnih sankcija Moskvi, ali i subvencije koje Vašington domaćoj "zelenoj" industriji obezbeđuje u okviru Zakona o smanjenju inflacije.

Kontroverzni Zakon o smanjenju inflacije izazvao je nezadovoljstvo među zvaničnicima EU, usred ocena da dodatno ugrožava konkurentnost evropske industrije u odnosu na američku. Dok se evropski zvaničnici nadaju da će Vašington uvesti izmene u zakon koje bi smanjile pritisak sa evropske industrije, posledice po industrijski motor starog kontinenta već se ispoljavaju.

Sve više kompanija hoće da seli proizvodnju iz Nemačke u SAD

Pozivajući se na podatke iz nemačko-američke privredne komore, "Fokus" i "Dojče vele" pišu da oko 5.600 nemačkih kompanija sada ulaže u američko tržište, a velike kompanije poput "Simensa", "Folksvagena", i "Linde" žele da prošire poslovanje u SAD, što u nekim slučajevima uključuje i otvaranje novih pogona.

Povrh toga, "Fokus" i "Dojče vele" podsećaju da "Tesla" i norveška kompanija "Nortvolt" razmatraju gašenje postrojenja za proizvodnju baterija za električne automobile u Nemačkoj, odnosno otvaranje novih postrojenja u SAD pre nego na nemačkom tlu.

Rejting nemačke industrije drastično opada, glavni razlog - skupa energija

Najnovije izdanje "Transatlantskog biznis barometra", godišnje ankete američke privredne komore, ukazuje da je rejting Nemačke u očima američkih kompanija drastično opao u odnosu na prethodnu godinu.

U rezultatima ankete objavljenim 16 marta navodi se da svega 34 odsto američkih kompanija smatra nemačku dobrim mestom za poslovanje, dok je ta brojka prethodne godine iznosila 59 odsto. Isto tako, svega 38 odsto američkih kompanija smatra da će se uslovi u Nemačkoj poboljšati tokom naredne tri do četiri godine, dok je isto prethodne godine smatralo 43 odsto ispitanika.

Iako se za oblasti u kojima Nemačka manjka navode troškovi rada, digitalna infrastruktura i nedostatak kvalifikovanih radnika, najčešće kritike su na račun visokih cena energenata.

I dok se Rusija pokazala izuzetno otpornom na sankcije koje je Kolektivni zapad predvođen SAD uveo Moskvi nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, isti taj "Fokus" je ranije ovog meseca objavio da su ekonomske restrikcije najteže pogodile - upravo Nemačku.

A ako je verovati Simoru Heršu, Nemačka može da zahvali upravo Vašingtonu za to što njena energetska - a samim tim i ekonomska - perspektiva ima male izglede za poboljšanje nakon sabotaže Severnog toka.

image