Svet

Bela kuća o intervjuu Karlsona sa Putinom: Treba nastaviti politiku podrške Ukrajini

Većina Amerikanaca podržava Ukrajinu i Bela kuća računa da će Kongres odobriti izdvajanje nove vojne pomoći za Kijev, kaže Džejk Salivan
Bela kuća o intervjuu Karlsona sa Putinom: Treba nastaviti politiku podrške UkrajiniGetty © Anna Moneymaker / Staff

Povodom objavljivanja željno iščekivanog intervjua američkog novinara Takera Karlsona sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom danas se oglasila i Bela kuća, iz koje poručuju da većina Amerikanaca podržava Ukrajinu i da je stav rukovodstva da bi trebalo nastaviti takvu politiku.

"Dosledno smo iznosili argumente zašto je podrška Ukrajini u fundamentalnom interesu nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država i transatlantske Alijanse. Verujem da velika većina američkog naroda vidi to kao stvar vrednu truda, tako da ćemo se držati tog kursa". 

Intervju Karlsona, inače, nekadašnjeg novinara "Foks njuza" trebalo bi da bude objavljen u skorije vreme i to na mreži Iks, što je odobrio i novi vlasnik Ilon Mask.

Taker je, podsetimo, najavljujući ovu ekskluzivu, poručio da je dužnost novinara da informišemo ljude. "Već dve godine traje rat koji oblikuje naš svet, a većina Amerikanaca nije obaveštena. Nemaju pojma šta se dešava ovde u Rusiji, ili u Ukrajini", izjavio je Karloson. 

Na zajedničkoj konferenciji sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Salivan je još poručio da nema alternative američkoj vojnoj podršci Kijevu.

Američka vojna pomoć je, kako kaže, velikih razmera, a vreme u svemu tome, takođe, ima jako bitnu ulogu.

"Nismo fokusirani na plan B, fokusirani smo na plan A, a to je usvajanje dvopartijskog zakona koji će osigurati da Ukrajina dobije sredstva koja su joj potrebna za efikasnu odbranu i povratak teritorija koje je okupirala Rusija", dodao je ovaj zvaničnik Bele kuće, odgovarajući na pitanje novinara da li Vašington ima plan B u slučaju da ne bude odobrena nova pomoć.

Komentarišući aktuelnu aferu oko moguće smene Zalužnog, Salivan je, kao i Stoltenberg, izjavio da se SAD ne mešaju u to da li će glavnokomandujući ukrajinske vojske biti smenjen ili ne. 

image