Svet

Problemi ukrajinskog energetskog sektora: Uništeno oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta

Zbog gubitka velikog dela elektrana Kijev je prinuđen da uvozi struju iz evropskih država
Problemi ukrajinskog energetskog sektora: Uništeno oko 50 odsto proizvodnih kapacitetaGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Ukrajina se suočava sa značajnim problemima zbog uništavanja energetske infrastrukture i dolazi u situaciju koja predstavlja "ogromno opterećenje za stanovništvo" i "do zime će postati još gora", prenosi "Berliner cajtung".

"Uništenje elektroenergetske infrastrukture ima uticaja na sve oblasti: industriju, trgovinu, grejanje, snabdevanje gasom i vodom. Situacija će biti sve kritičnija, posebno kako se bude približavala zima", piše nemački list.

Kako se navodi, uprkos tome Zapad i dalje ne pruža Kijevu dovoljnu i efikasnu podršku.

"Ukrajini je dozvoljeno da napada ciljeve u Rusiji samo u ograničenoj meri, a takođe nije u stanju da mobiliše dovoljno ljudi i pošalje ih na front. U ovoj situaciji Ukrajina ide ka nametnutom miru i kraju svoje slobode", smatra autor teksta.

Podsećanja radi, Ukrajina je u poslednjih nekoliko meseci izgubila oko 50 odsto (više od 9,2 gigavata) kapaciteta za proizvodnju električne energije, a uništeno je oko 80 odsto termoelektrana i trećina hidroelektrana. 

Zbog toga ukrajinske vlasti pooštravaju raspored nestanka struje, koji može da traje 8-12 sati dnevno ili više, a pribegavaju i hitnom snabdevanju iz evropskih zemalja. Prema informacijama iz lista "Ukrajinska pravda", zemlja je u junu uvezla više struje nego tokom cele 2023. godine.

Istovremeno, kako je primetila zamenica šefa ukrajinskog ministarstva energetike Svetlana Grinčuk, u sadašnjim uslovima čak ni povećani obim uvoza neće moći da pokrije sve energetske potrebe.

image