Svet

Ukrajina u mraku: Višesatne restrikcije struje i za industriju i za civile

Isključenja struje posledica su ruskih napada i hladnog vremena, navode iz Ukrenerga
Ukrajina u mraku: Višesatne restrikcije struje i za industriju i za civileGetty © Robert Brook

Ukrajina je primorana da, zbog ruskih vazdušnih napada, uvede privremene restrikcije struje širom zemlje, što utiče i na industriju i na lokalno stanovništvo, saopštio je energetski operater "Ukrenergo".

U saopštenju se navodi da su sprovedena "kontrolisana vanredna isključenja za industrijske i kućne potrošače u svim regionima Ukrajine" ali da je ključna infrastruktura bila izuzeta iz restrikcija.

Kasnije je pojašnjeno da su isključenja trajala dva do tri sata i da se ne odnose na deo ruske Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.

"Razlog je značajan nedostatak električne energije u sistemu zbog ruskog granatiranja i povećanje potrošnje zbog hladnog vremena", saopštio je "Ukrenergo".

Operater je takođe upozorio javnost da će nestanci struje najverovatnije biti u večernjim satima zbog povećane potrošnje struje.

Da bi ublažila pritisak, Ukrajina uvozi struju iz susednih zemalja EU, uključujući Rumuniju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Moldaviju, dodaje "Ukrenergo".

Restrikcije struje dolaze nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba ranije ovog meseca priznao da su ruski udari oštetili polovinu energetskog sistema zemlje. Kompanija za proizvodnju električne energije "Ukrhidroenergo" saopštila je prošle nedelje da su njene hidroelektrani pretrpele "ogromnu štetu".

U međuvremenu, ukrajinski ministar energetike German Galuščenko procenio je kombinovane finansijske gubitke od ruskih napada na više od milijardu dolara, upozoravajući da će ta brojka nastaviti da raste.

Moskva je poslednjih nedelja pojačala udare na ukrajinsku vojnu i energetsku infrastrukturu. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je prošlog meseca da su udari bili odgovor na pokušaje Kijeva da gađa naftna postrojenja u zemlji. Moskva je ponovila da su napadi usmereni samo na ukrajinske vojne ciljeve i objekte koji podržavaju njihove operacije, a nikada na civilno stanovništvo.

image