Svet

Napad na Jemen: Netanjahu tvrdi da je gađana luka za prijem oružja, Gutereš poziva na uzdržanost

U napadu na luku Hodejdu učestvovalo je najmanje 12 aviona izraelskog ratnog vazduhoplovstva
Napad na Jemen: Netanjahu tvrdi da je gađana luka za prijem oružja, Gutereš poziva na uzdržanostGetty © Israeli Prime Minister's Office / Handout /Anadolu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je luka Hodejda, koju su sinoć napali izraelski borbeni avioni, u Jemenu korišćena kao tačka prijema iranskog oružja namenjenog za jemenski militantni pokret Huta.

Netanjahu je rekao da je napad, oko 1.800 kilometara od izraelskih granica, podsetnik neprijatelju da ne postoji mesto koje Izrael ne može da dosegne, prenosi Rojters.

Istovremeno, kako je izjavio vojni portparol Huta Jahja Sare, Huti neće oklevati da napadnu "vitalne mete" u Izraelu, nakon izraelskih napada na luku Hodejdu u Jemenu, a Vrhovni politički savet ovog pokreta saopštio je da će "efikasno odgovoriti" na izraelske vazdušne napade.

Oglasio se i šef izraelske diplomatije Izrael Kac, koji je naveo da Ministarstvo spoljnih poslova Izraela sprovodi terenski rad sa mnogim zemljama i međunarodnim organizacijama o važnosti borbe jevrejske države protiv jemenskog šiitskog pokreta Ansar Alah (Huta).

"Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova radi sa zemljama i organizacijama širom sveta kako bi istaklo važnost i neophodnost izraelske akcije protiv Huta u Jemenu i ukazalo na direktnu odgovornost Irana za agresiju terorističke grupe na Izrael i međunarodne brodske saobraćajnice", napisao je Kac na Iksu.

On je istakao da se akcija protiv Irana "mora zaustaviti sada pre nego što postane previše".

Izraelska vojska je prethodno saopštila da je pogodila nekoliko ciljeva Huta u zapadnom delu Jemena, nakon napada dronom na Tel Aviv prethodnog dana, prenosi AP.

Navodi se da je u napadu na luku Hodejdu učestvovalo najmanje 12 aviona izraelskog ratnog vazduhoplovstva, uključujući stelt avione F-35, F-15, izviđačke i avione za dopunu goriva zbog udaljenosti cilja od Izraela, prenosi "Tajms of Izrael".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog izraelskog vazdušnog napada na jemenski grad Hodejdu i pozvao strane na maksimalnu uzdržanost, saopštila je njegova kancelarija.

U međuvremenu Huti su saopštili da su, upotrebom balističkih raketa i bespilotnih letelica, izvršili napad na Eilat na jugu Izraela, kao i na američki brod "Pumba" u Crvenom moru.

Prema poslednjim informacijama, u napadu izraelske avijacije poginulo je najmanje troje ljudi, dok je više od 80 ranjeno, javila je televizija "Masirah", pozivajući se na Ministarstvo zdravlja Huta.

image