Svet

SAD u strahu: Iran može za nekoliko nedelja da napravi nuklearno oružje

Državni sekretar Sjedinjenih Država Entoni Blinken je naglasio da Iran za sada "nije proizveo samo oružje, ali to je nešto što se, naravno, prati veoma, veoma pažljivo"
SAD u strahu: Iran može za nekoliko nedelja da napravi nuklearno oružjeGetty © Yannis Kontos/Sygma

Iran može da napravi nuklearno oružje u roku od nekoliko nedelja ili čak dana, izjavio je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Podsećanja radi, Teheran je povećavao svoje zalihe uranijuma, skoro dovoljno obogaćenog za pravljenje nuklearnog oružja, od kada su se SAD jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom 2018. godine.

U očiglednom napadu na republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, koji je predvodio povlačenje SAD iz sporazuma, Blinken je na Aspenovom bezbednosnom forumu rekao da je Iran dramatično smanjio vreme potrebno za proizvodnju fisionog materijala potrebnog za izradu nuklearne bombe.

"Nakon što je nuklearni sporazum odbačen, umesto da bude najmanje godinu dana daleko od sposobnosti proizvodnje fisionog materijala za nuklearno oružje, Iran je sada verovatno nedelju ili dve od toga", rekao je Blinken.

Naglasio je da Iran za sada "nije proizveo samo oružje, ali to je nešto što se, naravno, prati veoma, veoma pažljivo".

Sekretar je napomenuo da bi Iran mogao da pokaže da je ozbiljan u vezi sa sporazumom sa SAD o nuklearnim pitanjima, tako što bi "zaustavio napredovanje u poslu koji je radio", tj. nuklearnom programu, i dodao da će Vašington nastaviti da pojačava sankcije na Teheran, kako bi ga naterao da "promeni svoje ponašanje".

Prema izveštaju Međunarodne agencije za nuklearnu energiju UN iz maja 2024, Iran ima više od 140 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 odsto, a da bi se koristio u nuklearnom naoružanju, mora biti obogaćen 90 odsto.

Prema nuklearnom sporazumu iz 2015. koji je Iran potpisao sa nekoliko svetskih sila, uključujući SAD, Teheran se obavezao da će zadržati svoje obogaćivanje uranijuma na 3,67 odsto.

Nakon povlačenja SAD iz sporazuma, tadašnji predsednik Donald Tramp je rekao da se povukao iz njega jer je "katastrofalan" budući da nije sprečio Iran da dobije nuklearno oružje. Teheran je, međutim, dosledno tvrdio da to ne planira i da je njegov nuklearni program samo u miroljubive svrhe.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena mesecima je pokušavala da oživi ovaj sporazum, ali su pregovori zaustavljeni. Konkretno, Iran je tražio garancije od SAD da neće odustati od sporazuma u ​​budućnosti.

image