Svet

Pomorska misija Iranske revolucionarne garde: "Šehid Mahdavi" prešao ekvator

Nakon prelaska ekvatora, prekookeanski brod 'Šehid Mahdavi' Ratne mornarice Iranske revolucionarne garde ušao je u južnu hemisferu planete Zemlje, preneo je Tansim
Pomorska misija Iranske revolucionarne garde: "Šehid Mahdavi" prešao ekvatorGetty © Iranian Army/Handout/Anadolu Agency

Pomorske snage Iranske revolucionarne garde po prvi put su pokrenule misiju na velikoj udaljenosti od obale, u sklopu koje je brod "Šehid Mahdavi" prešao ekvator i ušao u južnu hemisferu planete Zemlje, prenosi Tansim.

"Nakon prelaska ekvatora, prekookeanski brod 'Šehid Mahdavi' Ratne mornarice Iranske revolucionarne garde ušao je u južnu hemisferu planete Zemlje. Što se tiče pređene distance i vrste misije, ovo je prva pomorska misija Revolucionarne garde na velikoj udaljenosti", navodi pomenuta agencija.

Podsećanja radi, u pitanju je jedan od iranskih nosača dronova nastao konverzijom teretnog, tj. broda za prevoz kontejnera, kog odlikuje široka i prostrana paluba. U operativnu upotrebu uveden je u martu 2023. godine

Prema dostupnim informacijama "Mahdavi" je opremljen trodimenzionalnim radarom sa faznom antenskom rešetkom, protivbrodskim, protivpodmorničkim i raketama za PVO, naprednim komunikacionim uređajima i sredstvima za elektronsko ratovanje. Takođe, pored besposadnih vazduhoplova, na ovaj nosač je moguće stacionirati helikoptere i desantne čamce za amfibijske operacije.

image