Svet

Iran oštro osudio napad Izraela na Jemen: Manifestacija agresivne prirode izraelskih vlasti

Izraelski režim i njegove pristalice su, uključujući američku vladu, direktno odgovorni za opasne i nepredvidive posledice nastavka zločina u Gazi, kao i za rizične napade na Jemen, poručio je Teheran
Iran oštro osudio napad Izraela na Jemen: Manifestacija agresivne prirode izraelskih vlasti© Tanjug/AP Photo

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani osudio je izraelske vazdušne napade na jemensku luku Hodejda, poručivši da Izrael i njegov partner SAD snose direktnu odgovornost za opasne i nepredvidive posledice zločina u Pojasu Gaze i napade na Jemen, saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova. 

"Kanani je ocenio da su izraelski režim i njegove pristalice, uključujući američku vladu, direktno odgovorni za opasne i nepredvidive posledice nastavka zločina u Gazi, kao i za rizične napade na Jemen", navodi se u saopštenju.

Štaviše, Kanani je incident nazvao "manifestacijom agresivne prirode izraelskih vlasti", upozorivši na rizik od eskalacije tenzija i širenja sukoba u regionu Bliskog istoka, koja bi mogla nastati kao rezultat "avanturističkih" akcija Izraela.

On je rekao i da je glavni razlog za napetost u regionu "nastavak blokade Gaze i ubijanje njenih stanovnika".

Portparol IDF-a kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da su izraelske vazdušne snage napale objekte dvostruke namene i energetske objekte Huta u luci Hodejda.

Izraelska vojska je takođe saopštila da se luka koristi za uvoz iranskog oružja, koje Huti koriste za napade na izraelsku teritoriju, uključujući dronove i razne vrste projektila.

I izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je luka Hodejda, koju su sinoć napali izraelski borbeni avioni, u Jemenu korišćena kao tačka prijema iranskog oružja namenjenog za jemenski militantni pokret Huta.

Netanjahu je rekao da je napad, oko 1.800 kilometara od izraelskih granica, podsetnik neprijatelju da ne postoji mesto koje Izrael ne može da dosegne, preneo je Rojters.

Portparol Huta je rekao da izraelski vazdušni napadi na luku neće ostati bez odgovora.

image