Svet

Rat u Crvenom moru: Drugi islamski front protiv Izraela i SAD

Pokret Ansar Alah, koji se smatra saveznikom Irana, već je pobedio Saudijsku Arabiju u ratu koji je trajao od 2015. do 2022, a sada se suprotstavlja Izraelu i čitavom Zapadu
Rat u Crvenom moru: Drugi islamski front protiv Izraela i SADGetty © Mohammed Hamoud

Uz Suecki kanal, Crveno more je jedno od najvažnijih ekonomskih čvorišta, kojim prolazi više od 15 odsto globalne trgovine, zbog čega je za Zapad predstavljalo ogromno iznenađenje kada su 19. novembra 2023. borci pokreta Ansar Alah (Božji sledbenici), poznatiji kao jemenski Huti, počeli da gađaju brodove Izraela i zapadnih zemalja, piše politički analitičar Aleksandar Marković za sajt "Jurosinerdžis".

Razlog za ovu akciju pokreta je rat istrebljenja koji Izrael vodi protiv Palestinaca i pretnja koju cionistički režim predstavlja za džamiju Al Aksa u Jerusalimu.

Dok druge muslimanske zemlje, sa izuzetkom Irana, ništa ne preduzimaju protiv Izraela, Jemenci su navikli da gledaju smrti pravo u oči. Ovaj pokret se smatra bliskim saveznikom Irana. Prethodno su pobedili Saudijsku Arabiju i Zapad u ratu istrebljenja u Jemenu, koji je trajao od 2015. do 2022, izazivajući jednu od najtežih humanitarnih kriza u svetu. Danas se bore praktično protiv celog Zapada, i to prilično uspešno.

Velike zapadne brodske kompanije, kao što su danska "Maersk", francuska CMA CGM i naftna kompanija "Britiš petroleum" počele su da izbegavaju Suecki kanal i usmeravaju saobraćaj preko Rta dobre nade. Troškovi osiguranja za brodove povećali su se i do 250 odsto.

Takođe, globalna potrošnja nafte je nakon ovih napada značajno porasla jer su se trgovački putevi znatno produžili. Upravo 28. februara 2024. prvi put je potopljen naftni tanker "Rubimar", koji je potonuo na dno Crvenog mora.

Čak ni vojna misija, predvođena SAD, nije bila u stanju da otkloni ovu pretnju, a to je značajno povećavalo uticaj Irana, kao i uticaj pokreta Ansar Alah, koji se sada smatra jednom od najmoćnijih islamskih grupa otpora. Njihov borbeni poklič je: "Neka umre Amerika! Neka umre Izrael! Pobeda islama!"

"Božji sledbenici", koji praktikuju neku vrstu islamskog plemenskog socijalizma, različitog od holivudskog islamizma Islamske države i revolucionarnog islama Irana, odbacuju pozive Zapada za pregovore. Bajdenova administracija je nastavila rat protiv Ansar Alaha, koji je pokrenuo njegov prethodnik Donald Tramp. Vašingtonska administracija je ponovo uvela sankcije stanovnicima Jemena. U januaru ove godine, Bajden je ovaj pokret proglasio "globalnom terorističkom grupom".

Nesposobnost NATO, uspesi Huta

Dok američka grupa nosača aviona štiti Izrael od bespilotnih letelica i krstarećih projektila iz severnog Jemena, Huti redovno gađaju NATO brodove. Ovde sve više postaje očigledna nesposobnost Severnoatlantskog pakta da efikasno vodi rat. Danska fregata je pretrpela teška oštećenja u borbi protiv Huta, dva američka marinca su poginula pokušavajući da presretnu isporuku iranskog oružja pokretu Ansar Alah, navodi Marković.

Ovi konzervativni revolucionari danas žele da prošire rat. Osim Crvenog mora, oni su u stanju da ugroze i Indijski okean, pa čak i Rt dobre nade, koji, zbog blokade Sueckog kanala, služi kao rezervna destinacija za zapadne kompanije. Ali, kako muslimanska plemenska milicija može da deluje na globalnom nivou i da udari kapitalizam pravo u srce?

Iza ovog pokreta stoji Iran, koji podržava borbu protiv liberalizma i cionizma, ne samo u Iraku, Libanu i Palestini, već i u Jemenu. Vojnici iranske Revolucionarne garde izvoze revoluciju tako što obučavaju pripadnike islamske osovine otpora za korišćenje najsavremenije tehnologije dronova i raketa. Brojne bespilotne letelice i krstareće rakete omogućavaju pokretu Ansar Alah da gađa ne samo na Izrael, već i brodove na Rogu Afrike.

Huti su tako gotovo preko noći postali jedna od najpoznatijih grupa otpora u islamskoj civilizaciji, što im je omogućilo da steknu dodatni kapital u jemenskom građanskom ratu. Borba protiv Izraela je izuzetno popularna na čitavom muslimanskom prostoru. Pokret Ansar Alah je od decembra 2023. dobio 16.000 novih regruta, koje mogu da iskoriste za osvajanje južne obale i istoka zemlje, bogate sirovinama, gde se nalaze značajna nalazišta nafte i gasa, koje još kontroliše prozapadna vlada u Jemenu.

Verovatno je osvajanje šiitskih teritorija Saudijske Arabije ili zauzimanje svetih gradova islama - Meke i Medine - za sada samo želja ili propaganda jemenskih ratnika. Ali, ne treba zaboraviti da je još pre deset godina bilo nezamislivo da će Huti doživeti ovakav uspeh.

Fenomen pokreta Ansar Alah će nas bez sumnje zaokupljati i u budućnosti. Dok mnogo poznatiji Hezbolah pokušava da preuzme vlast nad Libanom, pokret Ansar Alah pokušava da preuzme kontrolu nad čitavim Jemenom i proširi svoje akcije i protiv Izraela i protiv Zapada.

image
VV inauguration
banner