Svet

Berni Sanders najavio kandidaturu za reizbor u Senatu

Ako budem ponovo izabran, biću u dobroj poziciji da pružim građanima Vermonta onu vrstu pomoći koja im je potrebna u ovim teškim vremenima, poručio je Sanders
Berni Sanders najavio kandidaturu za reizbor u SenatuGetty © Kevin Dietsch

Osamdesetdvogodišnji liberalni američki senator Berni Sanders iz američke savezne države Vermont objavio je danas da će se kandidovati za reizbor u Senatu, rekavši da je američka demokratija "dovedena u pitanje" u teškim vremenima za zemlju i svet, prenosi AP.

Sanders, kome trenutno ističe treći mandat u američkom Senatu je nezavisni političar koji je 16 godina bio kongresmen Demokratske stranke i još uvek sarađuje sa demokratama.

U video snimku u kojem je najavio da će se kandidovati rekao je, između ostalog, i da su izbori 2024. godine na mnogo načina najvažniji izbori u životima Amerikanaca.

"Da li će Sjedinjene Američke Države nastaviti da funkcionišu kao demokratija ili ćemo precći na autoritarni oblik vladavine?", zapitao se Sanders i postavio pitanje da li će zemlja uspeti da preokrene ono što je nazvao "nejednakost u prihodima i bogaćenje bez presedana" i da li Amerika može da dobije "vladu koja radi za sve i politički sistem kojim ne dominiraju bogati".

"Bio sam, i ako budem ponovo izabran, biću u dobroj poziciji da pružim građanima Vermonta onu vrstu pomoći koja im je potrebna u ovim teškim vremenima", rekao je Sanders koji u Senatu obavlja dužnosti predsedavajućeg Odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije.

Takođe, Sanders je ujedno i član demokratskog rukovodstva Senata, kao i viši član raznih drugih odbora unutar ovog zakonodavnog tela SAD.

image