Svet

Berniju Sandersu podmetnut požar: Kome je nezavisni senator stao na žulj?

Za ovo krivično delo predviđena je maksimalna kazna od 20 godina zatvora i novčana kazna do 250.000 dolara
Berniju Sandersu podmetnut požar: Kome je nezavisni senator stao na žulj?Getty © Win McNamee / Staff

Američka policija uhapsila je Šanta Sogomonijana (35) kojeg je optužila da je podmetnuo požar ispred kancelarije američkog senatora Bernija Sandersa u saveznoj državi Vermont, saopštili su federalni tužioci.

Tužioci su naveli da je Sogomonijan, iz Nortridža u Kaliforniji, ušao u Sandersovu kancelariju i, kako se vidi na video-snimku, polio vrata i zapalio ih, te napustio zgradu.

"Vrata senatorove kancelarije pretrpela su umerenu štetu od požara, a treći sprat i spratovi ispod pretrpeli su značajnu štetu od vode", saopštila je vatrogasna služba Burlingtona. 

Policija je navela da je požar zahvatio vrata i deo predvorja, ometajući izlazak osoblja koje je radilo u kancelariji ugrozivši im život, ali da niko nije povređen. Sanders nije bio u kancelariji u vreme kada je izbio požar.

Motiv za sada nije poznat.

Za ovo krivično delo predviđena je maksimalna kazna od 20 godina zatvora i novčana kazna do 250.000 dolara.

Sanders je bio gradonačelnik Burlingtona 1980-ih, a izabran je u Kongres 1987. Senator je od 2007. godine. Nezavisni kandidat leve orijentacije, borio se za nominaciju Demokratske stranke tokom predsedničkih izbora 2016. i 2020. godine, izgubivši od Hilari Klinton i Džozefa Bajdena.

image