Svet

Američki bombarderi B-52H u okviru vežbe nadletali vazdušni prostor Finske

U vežbi su učestvovala i dva aviona za dopunu goriva KC-135 i jedan avion za dopunu goriva u vazduhu KC-46, sva tri takođe iz SAD
Američki bombarderi B-52H u okviru vežbe nadletali vazdušni prostor FinskeGetty © USAF

Finska vojska saopštila je danas da su dva američka bombardera B-52H preletala njen vazdušni prostor u okviru vežbe letenja, nakon čega su napustili finski vazdušni prostor preko grada Pori na jugozapadu zemlje.

U vežbi su učestvovala i dva aviona za dopunu goriva KC-135 i jedan avion za dopunu goriva u vazduhu KC-46, sva tri takođe iz SAD.

Kako navodi finski javni servis Ile, bombarderi B-52H su sposobni da izvode širok spektar misija, uključujući ispaljivanje dvadeset krstarećih raketa sa nuklearnom bojevom glavom.

Ranije danas rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski borbeni avioni MiG-29 i MiG-31 presreli američke strateške bombardere B-52H, koji su se približavali državnoj granici iznad Barencovog mora.

"Ruske borbene posade identifikovale su vazdušni cilj kao par strateških bombardera B-52H američkog vazduhoplovstva. Kako su se ruski lovci približavali, američki strateški bombarderi su počeli da se udaljavaju od državne granice (vazdušnog prostora) Ruske Federacije", piše Ministarstvo odbrane.

Nakon uspešno obavljene akcije i sprečavanja narušavanja vazdušnog prostora Rusije, ruski avioni su se bezbedno vratili na svoje matične aerodrome.

Iz Ministarstva odbrane dodaju i da je let ruskih lovaca obavljen u skladu s međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda i uz poštovanje mera bezbednosti.

image