Svet

Zapadni mediji: Ruske i kineske hipersonične rakete bez premca

Neuspeli testovi unazadili su Pentagonov hipersonični raketni program, dok Peking i Moskva žure napred, konstatuje "Vašington tajms"
Zapadni mediji: Ruske i kineske hipersonične rakete bez premca© RIA Novosti / Alexey Kudenko

"Kina sada može da se pohvali najvećim svetskim arsenalom hipersoničnih projektila, raketa koje mogu da pogode američke ciljeve nuklearnim i konvencionalnim bojevim glavama", rekao je u utorak Kongresu visoki američki obaveštajni analitičar, prenosi "Vašington tajms".

List u opširnom izveštaju prenosi izjave američkih vojnih zvaničnika da je Rusija takođe rasporedila tri tipa manevarskog naoružanja "ultravelike brzine", koje takođe može da bude opremljeno nuklearnim ili konvencionalnim bojevim glavama, kao i da je Rusija ispalila prve hipersonične rakete u Ukrajini, konstatujući da je taj napredak podstakao strahovanja da su SAD zaostale za svoja dva najmoćnija protivnika "u kritičnom aspektu moderne trke u naoružanju".

SAD tvrde da buduće rakete neće opremati nuklearnim bojevim glavama?

U izveštaju "Vašington tajmsa" navodi se da SAD ne planiraju da opremaju svoje buduće hipersonične rakete nuklearnim bojevim glavama, zbog (navodne) zabrinutosti da bi takvo naoružanje bilo "strategijski destabilizujuće".

"Saslušanje o hipersoničnim projektilima otkrilo je da je nekoliko nedavnih neuspeha američkih testova nateralo Pentagon da se bori kako bi sustigao Kinu i Rusiju u razvoju i razmeštanju novih raketa velikih brzina, koje se kreću brže od pet maha, odnosno pet puta brže od zvuka", navodi "Vašington tajms".

SAD kao navodna meta

Obaveštajni analitičar Džefri Mekormik izjavio je tim povodom da Kina ima vodeći hipersonični arsenal. Ona je, prema istom izvoru, "dramatično testirala i proizvodila hipersonične rakete u poslednje dve decenije". Prema Mekormikovim rečima, ove rakete mogu da nose nuklearne i konvencionalne bojeve glave i mogle bi da budu upotrebljene za udare na SAD.

"Najsmrtonosnija hipersonična raketa u Pekingu je 'df 17', raspoređena 2020. godine. Ona može da putuje najmanje 994 milje, što joj omogućava da dosegne američku vojnu bazu i flotu u zapadnom Pacifika", rekao je Mekormik.

List navodi da je Kina od 2014. sprovela više testova hipersoničnih raketa interkontinentalnog dometa, uključujući testiranje obavljeno leta 2021. kada je Peking, navodno, hipersonično oružje isprobao u orbiti.

Mekormik je upozorio američku javnost da će Kina, zahvaljujuči svojim ulaganjima, rasporediti veliki broj hipersoničnih projektila, u skladu sa svojim planovima za izgradnju snažnih i modernizovanih raketnih snaga.

"Pored hipersoničnih jedrilica, Peking takođe aktivno unapređuje hipersonične rakete sa pogonom zasnovanom na razvojnoj 'skarmdžet' tehnologiji. Nova raketa sa pogonom dodatno će proširiti mogućnosti hipersoničnog oružja", rekao je Mekormik.

"Vašington tajms" navodi da je Kina testirala raketu sa "skarmdžet" pogonom koja se kretala brže od šest maha.

Neuspešne probe unazadile američki hipersonični program

Američki vojni zvaničnici rekli su tokom saslušanja u Kongresu da Pentagon ubrzava rad na hipersoničnim projektilima koji mogu da budu ispaljeni iz aviona, sa kopnenih lansera, razarača ili podmornica.

"Međutim, nekoliko neuspešnih testova unazadilo je program naoružanja visokog prioriteta, vredan više milijardi dolara", navodi list, citirajući izjavu Džona R. Volfa mlađeg, direktora programa strategijskih sistema američke mornarice, koji je rekao da su SAD na planu razvoja hipersoničnih raketa imale "nekih štucanja" iz kojih sada uče.

Predsednik pododbora u Kongresu, koji je raspravljao o američkom hipersoničnom naoružanju, Dag Lamborn, izjavio je da je razvoj američkih hipersoničnih raketa jedno od najhitnijih pitanja za američku nacionalnu odbranu.

"Kina i Rusija nastavljaju sopstveni razvoj programa brzinom koja oduzima dah", rekao je ovaj republikanac iz Kolorada, i dodao: "Međutim, u ovom trenutku smo i dalje daleko iza naših protivnika, čak i ako sve bude išlo po planu".

Amerikanci zabrinuti za satelite, strahuju od "kinžala"

"Vašington tajms" podsetio je svoje čitaoce da ruske hipersonične rakete "kinžal" mogu da se kreću brzinom od deset maha, sa dometom od 1.232 milje, podsećajući i na ostale ruske hipersonične rakete, naročito skrećući pažnju na "cirkon" čiji su ostaci prema ovom izvoru pronađeni na mestima eksplozija u Ukrajini.

U izveštaju lista navedeno je i da Rusija planira uvođenje kosmičkog nuklearnog naoružanja "koje bi moglo da se koristi za ometanje satelita".

Poslanik Don Bejkon, republikanac iz Nebraske, doveo je u pitanje politiku ograničavanja američkih hipersoničnih projektila na konvencionalne bojeve glave.

"Ukoliko Rusija i Kina postavljaju nuklearne bojeve glave na hipersonične sisteme, zašto mi to ne radimo?" upitao je on.

Zašto SAD tvrde da neće postavljati nuklearne bojeve glave na buduće rakete?

Majkl Horovic, zamenik pomoćnika američkog ministra odbrane zadužen za razvoj, rekao je da je upotreba nenuklearnih bojevih glava zasnovana na proceni da su trenutne strategijske snage - rakete, bombarderi i podmornice - dovoljne da odvrate protivnika.

U izveštaju "Vašington tajmsa" navedeno je i da su hipersonične rakete potrebne u Indo-Pacifiku, kako bi se, kao je navedeno, suprotstavile kineskim projektilima.

"One nam omogućavaju da udarimo na udaljene, branjene i vremenski kritične pretnje koje druge sile ne mogu", rekao je Lambron.

"Da budemo jasni, Kina i Rusija imaju prednost kada su u pitanju hipersonične sposobnosti. Moramo da reagujemo sada da bismo ove programe pokrenuli pre nego što SAD dodatno zaostanu za našim protivnicima", dodao je.

image