Rusija

Odgovor na sve širi spektar vazdušnih pretnji: Novi aduti ruske vojske – "jenisej" i "valdaj"

Većina karakteristika novih sistema drži se u tajnosti, međutim, prema pisanju pojedinih ruskih izvora, "jenisej" je razvijen kao komponenta kompleksa S-500, dok će "valdaj" služiti za otkrivanje i borbu protiv besposadnih vazduhoplova
Odgovor na sve širi spektar vazdušnih pretnji: Novi aduti ruske vojske – "jenisej" i "valdaj"www.globallookpress.com © Ministry of Defence of the Russiа/Twitter.com

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu je 6. marta posetio fabriku jedne od najvećih kompanija ruske odbrambene industrije – "Almaz-Antej korporacija", koja se bavi proizvodnjom sistema PVO, radara, raketa, municije i druge vojne opreme.

Tokom posete, generalni direktor istraživačko-proizvodnog udruženja "Almaz", Genadi Benderski, obavestio je ruskog ministra odbrane da je završena proizvodnja naručenih primeraka sistema za identifikaciju meta – "jenisej" i sistema za borbu protiv besposadnih vazduhoplova – "valdaj".

Većina karakteristika novih sistema drži se u tajnosti, međutim, prema pisanju pojedinih ruskih izvora, ističe se da je "jenisej" razvijen kao dodatna komponenta kompleksa S-500, ali i da bi mogao da poveća sposobnost S-400, dok će "valdaj" služiti za otkrivanje i borbu protiv besposadnih vazduhoplova. 

"Jenisej" – novi saborac raketnih sistema PVO

Prema navodima ruskih izvora, "jenisej" će služiti kao višenamenski radar za otkrivanje i praćenje ciljeva sa aerodinamičkom i balističkom putanjom i to na udaljenosti do 600 km, što se poklapa sa deklarativnim karakteristikama S-500, i visinama do 100 km.

Zahvaljujući velikom dometu, "jenisej" će se koristiti i kao sredstvo za rano upozoravanje o potencijalnim pretnjama, čime će ruskoj vojsci omogućiti dovoljno vremena da se pripremi i odgovori. Dakle, u pitanju je poslednja reč tehnike, koja će svakako biti deo višeslojne mreže PVO Ruske Federacije.

Sistem funkcioniše tako što emituje radio-talase koje se odbijaju od potencijalne ciljeve u vazduhu i šalju povratne signale jedinici za obradu podataka, koja na osnovu toga izračunava njihovu lokaciju, brzinu, pravac i smer kretanja.

Na osnovu povratnog signala, "jenisej" može utvrditi o kojoj vrsti cilja se radi, a nakon prepoznavanja sledi praćenje kretanja i ažuriranje podataka vezanih za njegovu lokaciju i smer u realnom vremenu. 

Komandno-kontrolna stanica na osnovu dobijenih podataka određuje kako će se odgovoriti na pretnju i naravno prosleđuje sve podatke drugim komponentama u okviru iste baterije određenog kompleksa PVO (poput S-400 ili S-500), radi eliminisanja pretnje.

Dodatno, postoje za sada nepotvrđene tvrdnje, da "jenisej" može pratiti i lansirane rakete zemlja-vazduh i odrediti da li je došlo do preciznog pogotka, kao i da može otkrivati hipersonične ciljeve.

Precizno razlikovanje različitih vrsta ciljeva obezbeđeno je ugradnjom radara koji funkcioniše u dva frekventna opsega i ima mogućnost prepoznavanja mamaca.

Takođe, "Jenisej" može funkcionisati i u pasivnom režimu, a u tom slučaju služi samo za osmatranje vazdušnog prostora i kao uređaj za prenos podataka višenamenskim i nišanskim radarima S-400 ili S-500.

Kako će "jenisej" poboljšati dejstvo S-400?

Kao što je već poznato, S-400 je sistem PVO sposoban za uništavanje različitih vazdušnih pretnji na udaljenostima do 400 km i u tom smislu, "jenisej" bi zahvaljujući svojim uređajima za otkrivanje ciljeva i klasifikaciju kojoj vrsti pripadaju bio od velikog značaja za S-400.

Integracija "jeniseja" u bateriju ili neku veću formaciju kompleksa S-400, omogućilo bi posadama PVO da lakše razlikuju prijateljske i neprijateljske letelice, čime bi se smanjio rizik od "prijateljske vatre".

Takođe, novi sistem bi olakšao rangiranje otkrivenih ciljeva na osnovu nivoa njihove pretnje, čime se obezbeđuje neutralisanje onih najopasnijih i eventualno prepuštanje manjih meta drugim jednostavnijim sistemima.

Sve ovo doprineće efikasnosti, odnosno povećanju stope uspešnih pogodaka, a samim tim i smanjenju troškova, jer će za obaranje ciljeva biti potreban manji broj lansiranih raketa.

Dodatno, postoje i informacije da se "jenisej" može prilagođavati novim pretnjama kroz tzv. "mašinsko učenje", što znači da sistem može učiti na osnovu svakog iskustva u borbi i na taj način poboljšavati svoj učinak tokom vremena.

"Valdaj" – ubica dronova

Sa druge strane, prema pisanju ruskih izvora, "valdaj" je dizajniran kao sistem za otkrivanje, praćenje i borbu protiv ciljeva sa izrazito malim radarskim odrazom. Njegov radar navodno može jasno razlikovati malogabaritne dronove od drugih vazdušnih ciljeva, što je neophodno za efikasnu borbu i neutralisanje besposadnih vazduhoplova.

Na osnovu dostupnih fotografija, deluje da će "valdaj" biti montiran na troosovinsko vozilo sa kontejnerskom kabinom, u kojoj će se nalaziti svi ključni moduli – radar, optoelektronski blok, kontrolna stanica, uređaj za otkrivanje radio-signala i emitera, kao i sredstvom za ometanje i protivmere.

Pored toga, stanica će biti opremljena uređajima za komunikaciju, napajanje električnom energijom, itd. Osim upravljanja iz kabine na vozilu, posadi će biti dostupni i uređaji za daljinsko upravljanje.

Radar sistema funkcioniše u "H" bandu i može skenirati prostor u opsegu od 360 stepeni po azimutu, odnosno od 0 do 30 stepeni po elevaciji, dok je minimalni domet za otkrivanje ciljeva 300 m. Radar radi u tandemu sa uređajem za otkrivanje radio signala, čime se obezbeđuje precizno otkrivanje lokacije dronova i njihovih operatera, na osnovu njihovih komunikaciono-upravljačkih kanala.

Na osnovu podataka dobijena od ova dva modula, termalna kamera optoelektronskog bloka se usmerava ka cilju radi praćenja istog i procene efikasnosti potencijalnih protivmera. Modul za ometanje u sklopu "valdaja" može blokirati navigaciju označene letelice i upravljačke signale koji dolaze od operatera, a postoji mogućnost da je ruski sistem opremljen i protivmerama za fizičku borbu, tj. projektilima za presretanje dronova.

Proizvodnja i uvođenje opisanih sistema u operativnu upotrebu predstavlja odgovor na sve širi spektar vazdušnih pretnji sa kojima se susreću posade PVO, a nema sumnje da će na "jeniseju" i "valdaju" biti primenjene (ako već nisu) modifikacije na osnovu iskustava stečenih u SVO.

image