Svet

Reakcije iz Rusije na Bajdenovo povlačenje: "Bajden stvorio probleme, a sad beži"

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala je na istragu o "zaveri" američkih medija i političkih krugova, koji su skrivali pravo stanje američkog predsednika
Reakcije iz Rusije na Bajdenovo povlačenje: "Bajden stvorio probleme, a sad beži"Getty © Mark Kolbe/Getty Images

Nakon što se američki predsednik Džozef Bajden povuče iz izborne trke, trebalo bi da usledi istraga o dosluhu američkih medija i političara koji su skrivali pravo stanje njegovog mentalnog zdravlja, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Džozef Bajden je danas najavio da će odustati od trke za reizbor, i istom prilikom podržao svoju potpredsednicu Kamalu Haris za kandidata demokrata.

"Sledeći korak nakon Bajdenove pisane izjave o povlačenju iz izborne trke trebalo bi da bude istraga o zaveri američkih medija i političkih krugova, koji su skrivali pravo stanje njegovog psihičkog stanja, manipulišući javnim mnjenjem", napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Ona je u emisiji "Solovjev UŽIVO" napomenula da se iz saopštenja američkog predsednika ne može videti da li je on lično doneo odluku da se povuče, ili je ona doneta umesto njega, prenose RIA Novosti.

Zaharova je takođe napomenula da se Moskva ne meša ni u izbore u SAD, niti u njihov unutrašnji život, te da sami treba da razumeju svoju istoriju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se prati šta se dalje dešava tokom predizborne kampanje u Sjedinjenim Državama.

"Do izbora je ostalo još četiri meseca, a ovo je dosta vremena, tokom kojeg se mnogo toga može promeniti i treba da pazimo šta će se dalje dešavati", rekao je on.

Takođe, istakao je i da su prioriteti Rusije ostvarivanje ciljeva specijalne vojne operacije, a ne rezultati izbora u SAD.

Predsedavajući Državne dume Vjačeslav Volodin je, reagujući na vesti da će se Bajden povući iz predsedničke trke, izjavio da Džozef Bajden stvorio probleme širom sveta, a da sada "beži".

"Bajden je stvorio probleme širom sveta i u svojoj zemlji, Sjedinjenim Državama, i videvši da neće biti izabran, beži ne čekajući izbore", rekao je on novinarima.

Volodin je dodao da bi Bajden trebalo da "odgovara" za svoje poteze kao predsednik SAD.

"On mora da odgovara za razorni rat u Ukrajini , politiku sankcija protiv Rusije i drugih zemalja", rekao je on novinarima.

Prvi zamenik predsednika Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Čepa rekao je za RIA Novosti da je pobeda Donalda Trampa na predstojećim izborima u SAD sada sve očiglednija.

"Biće konkurencije među demokratama, što će dodatno oslabiti stranku na izborima. Po svemu sudeći, Trampova pobeda postaje sve očiglednija. I Predstavnički dom i Senat će završiti u rukama republikanaca", rekao je Čepa.

Poslanik u Državnoj dumi Sultan Kamzajev rekao je za RIA Novosti da bi Bajden trebalo da se podvrgne suđenju na vojnom tribunalu zbog svojih poteza.

"Verujem da kada se Bajdenov predsednički mandat završi, on treba da se suoči sa suđenjem na Međunarodnom vojnom sudu za vojne akcije pokrenute poslednjih godina", rekao je on.

image