Svet

Demokrate menjaju Bajdena: I Nensi Pelosi podržala kandidaturu Kamale Haris

Štab Demokratske partije već je u kampanji za svoju novu kandidatkinju na predsedničkim izborima, iako Bajdenovo povlačenje nije još zvanično izvršeno
Demokrate menjaju Bajdena: I Nensi Pelosi podržala kandidaturu Kamale HarisGetty © Andrew Harnik

Nakon što je aktuelni predsednik Džozef Bajden rekao da povlači svoju kandidaturu za predsedničke izbore u SAD u novembru, ne prestaju da stižu reakcije sa svih strana sveta.

Iako se Bajden još nije formalno povukao iz izborne trke, Demokratska stranka se već priprema da ga zameni Kamalom Haris.

Bivša predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi podržala je potpredsednicu SAD Kamalu Haris za predsedničku kandidaturu.

U svojim prvim javnim izjavama otkako je Bajden objavio da napušta predsedničku trku, Haris nije komentarisala sopstvenu predsedničku kandidaturu.

Haris je rekla i da se Bajden, iako je želeo da bude prisutan na ovom događaju, još oporavlja od kovida i da je sada bolje. Ona je dodala da je Bajden, u jednom mandatu, uradio više od mnogih predsednika u dva mandata.

  • 22. jul 2024 • 20:58

    20:58

    Predsednikov lekar: Bajden se skoro potpuno oporavio od korone

    Doktor Kevin O'Konor, lekar aktuelnog američkog predsednika, saopštio je da su se simptomi virusa korona gotovo potpuno povukli, kao i da se Džozef Bajden oseća dobro nakon što je primio desetu dozu leka "pakslovid". 

    "Njegov puls, krvni pritisak, brzina disanja i temperatura ostaju u normalnim vrednostima. Saturacija je dobra, pluća su mu čista. Predsednik nastavlja da obavlja sve svoje predsedničke dužnosti", naveo je O'Konor.

  • 20:34

    Bajden održao onlajn sastanke o nacionalnoj bezbednosti

    Američki predsednik Džozef Bajden održao je onlajn sastanke sa zvaničnicima zaduženim za bezbednost, saopštila je Bela kuća, a prenose "RIA Novosti".

    "Bajden je dobio informacije o nacionalnoj bezbednosti od pomoćnice predsednika i savetnika za unutrašnju bezbednost Liz Šervud-Rendal. Osim toga, predsednik je obavešten o nacionalnoj bezbednosti od svog savetnika Džejka Salivana. Oba brifinga su održana virtuelno", saopšteno je iz pres-službe Bele kuće.

  • 20:29

    Kongresmenka iz Kolorada traži dokaz da je Bajden živ

    Republikanska kongresmenka iz Kolorada Korin Boubert zatražila je u objavi na društvenoj mreži Iks dokaz da je predsednik SAD Džozef Bajden živ.

    Nakon objave da se povlači iz izborne trke za prvog čoveka Amerike, Boubert je, uz vremenski rok koji je postavila, navela da traži dokaz da je Bajden živ kao i da bi on trebalo da "stane ispred kamere i dokaže da je svestan da se povukao". 

  • 19:44

    Nensi Pelosi podržala Haris

    Bivša predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi podržala je potpredsednicu SAD Kamalu Haris za predsedničku kandidaturu.

    "Sa ogromnim ponosom i neograničenim optimizmom za budućnost naše zemlje podržavam potpredsednicu Kamalu Haris za predsednika Sjedinjenih Država", navela je Pelosi u saopštenju.

    Ona je dodala da je njena podrška Haris zvanična, lična i politička.

    "Zvanično, videla sam snagu i hrabrost Kamale Haris kao borca za radničke porodice, posebno u borbi za pravo žene na izbor. Lično poznajem Kamalu Haris decenijama kao ukorenjenu u jakim vrednostima, veri i posvećenosti javnoj službi. Politički, nemojte pogrešiti: Kamala Haris kao žena u politici je briljantno pronicljiva i imam puno poverenja da će nas ona odvesti do pobede u novembru", navela je Pelosi.

  • 19:34

    Makron pozdravlja Bajdenovu "hrabru odluku"

    Francuski predsednik Emanuel Makron danas je uputio pismo predsedniku SAD Džozefu Bajdenu u kojem mu je čestitao na hrabrosti i odgovornosti zbog odluke da se povuče iz izborne trke.

    Ne predviđajući ishod novembarskih izbora, Makron je izrazio nadu u očuvanje istorijskih odnosa dve zemlje, prenosi Bfmtv.

  • 18:38

    Dan nakon što je pokrenula kampanju, Haris putuje u Delaver

    Potpredsednica SAD Kamala Haris otputovaće u Vilmington u saveznoj američkoj državi Delaver, dan nakon što je pokrenula svoju kampanju za predsedničku nominaciju pošto je predsednik Džo Bajden izašao iz izborne trke, saopštila je Bela kuća.

    "Ovo je prvi ceo dan naše kampanje, tako da kasnije idem u Vilmington, Delaver da se pozdravim sa osobljem u štabu. Jedan je prošao, još 105 je pred nama. Zajedno ćemo pobediti", napisala je Haris na platformi Iks.

  • 18:03

    Haris nije komentarisala svoju kandidaturu, zahvalila Bajdenu na službi naciji

    Potpredsednica Kamala Haris rekla je na prijemu za sportiste u Beloj kući da je lista dostignuća predsednika Džozefa Bajdena "bez premca u modernoj istoriji", prenosi AP.

    U svojim prvim javnim izjavama otkako je Bajden objavio da napušta predsedničku trku, Haris nije komentarisala sopstvenu predsedničku kandidaturu.

    Haris je rekla i da se Bajden, iako je želeo da bude prisutan na ovom događaju, još oporavlja od kovida i da je sada bolje. Ona je dodala da je Bajden, u jednom mandatu, uradio više od mnogih predsednika u dva mandata.

    "Svedok sam iz prve ruke da se svaki dan naš predsednik Džo Bajden bori za američki narod. I mi smo veoma zahvalni na njegovoj službu našoj naciji", istakla je Haris.

  • 16:47

    Direktorka Tajne službe o atentatu na Trampa: Omanuli smo, preuzimam punu odgovornost

    Direktorka Tajne službe Kimberli Čitl rekla je na saslušanju u Kongresu, govoreći o atentatu na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na izbornom skupu u Pensilvaniji 13. jula, da je to bio "najveći operativni promašaj" ove agencije u više decenija.

    "13. jula smo zakazali", dodala je Čitl ističući da preuzima punu odgovornost za propuste agencije na skupu u Pensilvaniji.  

    Opširnije čitajte u posebnoj vesti

  • 16:34

    Džonson očekuje tužbe zbog moguće kandidature Harisove

    Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson izjavio je da očekuje tužbe na državnom nivou zbog pokušaja da potpredsednica Kamala Haris bude na vrhu izborne liste demokrata.

    Si-En-En prenosi da prema mišljenju stručnjaka za izborno pravo takva tužba ne bi imala mnogo izgleda za uspeh jer formalno demokrate tek treba zvanično da potvrde svog kandidata na konvenciji početkom avgusta.

    S druge strane,  Džonson je za Si-En-En rekao da je nakon dugačkog procesa Bajdena izabralo 14 miliona ljudi, i da će biti "vrlo interesantno videti da li će tzv. stranka demokratije" negde iza scene promeniti to i staviti nekog drugog na izbornu listu, kako je naglasio.  

  • 15:46

    Kako je Haris provela nedelju: Trenerka, desetosatni razgovori, molitva i pica

    Dok je predsednik SAD Džozef Bajden odlučivao da se povuče iz izborne trke u nedelju ujutru, potpredsednica Kamala Haris imala je više telefonskih razgovora sa njim, preneo je AP pozivajući se na dobro upućene izvore.

    Haris je bila u rezidenciji potpredsednika u Vašingtonu, okružena porodicom i saradnicima, a agencija prenosi i takve detalje da je nosila duksericu sa kapuljačom Univerziteta Hauard, trenerku i patike.

    Provela je deset i više sati u nedelju pozivajući više od 100 partijskih lidera, članova Kongresa, guvernera, lidera radnika i lidera organizacija za zastupanje i građanska prava. Haris je rekla svima da je zahvalna što ju je Bajden podržao, ali da planirala da sama zaradi podršku demokrata.

    Potpredsednica je pozvala i svog pastora Amosa Brauna Trećeg, koji se, zajedno sa suprugom, molio za nju.

    Haris je organizovala ručak i večeru za okupljene pomoćnike, a uveče se jela pica, prenosi AP.

image