Svet

Portparol NATO: Pola miliona vojnika Alijanse u stanju povišene borbene gotovosti

Prema rečima zvaničnika, NATO je od 2014. godine doživeo veliku transformaciju
Portparol NATO: Pola miliona vojnika Alijanse u stanju povišene borbene gotovostiGetty © Kay Nietfeld/picture alliance

Trenutno je više od 500.000 vojnika NATO-a u stanju povišene borbene gotovosti, izjavila je portparol Alijanse Farah Dahlalah u intervjuu za Si-En-En.

Ona je napomenula da je NATO od 2014. godine doživeo najznačajniju transformaciju u kolektivnoj odbrani u jednoj generaciji.

"Sproveli smo sveobuhvatne planove odbrane od Hladnog rata, trenutno je više od 500.000 vojnika u stanju povišene borbene gotovosti", naglasila je ona.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da se zapadne zemlje sada aktivno pripremaju za ulazak u direktan vojni sukob sa Rusijom. Prema njegovim rečima, Zapad bi najradije da vodi vojne operacije preko nekog drugog, pošto trenutno nije spreman za direktan sukob sa Ruskom Federacijom.

Takođe, NATO je u prvoj polovini 2024. godine na evropskom tlu sproveo najveću vojnu vežbu od Hladnog rata pod nazivom "Nepokolebljiv branilac 24", u kojoj je učestvovalo oko 90.000 vojnika, uz više od 50 vojnih brodova - od nosača aviona do razarača, 80 borbenih aviona, helikoptera i bespilotnih letelica, kao i oko 1.100 borbenih vozila, od čega 133 tenka i 533 borbena vozila pešadije.

image