Svet

Asad (ne) mora da ode: Osam članica EU traže promenu pristupa Siriji

Posle 13 godina rata, moramo da priznamo da je naša politika prema Siriji zastarela, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg
Asad (ne) mora da ode: Osam članica EU traže promenu pristupa SirijiGetty © Pool BENAINOUS/HOUNSFIELD/Gamma-Rapho

Grupa od osam država članica pozvala je EU da ponovo "pregleda i proceni" svoj pristup Siriji na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije u ponedeljak, pre diskusije o situaciji na Bliskom istoku, izveštava sajt "Euraktiv".

"Naš cilj je aktivnija, operativnija politika prema Siriji, koja će, pre svega, da bude orijentisana na rezultate", napisali su ministri spoljnih poslova Austrije, Hrvatske, Kipra, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije u pismu šefu spoljne politike EU Žozepu Borelju, u koje je "Euraktiv" imao uvid.

Trinaest godina nakon sukoba u Siriji, predsednik Bašar el Asad i dalje drži vlast nad mnogim delovima zemlje, uživajući podršku Rusije, koja je vojno prisutna u zemlji, kao i proiranskih šiitskih milicija.

EU je uvela nekoliko rundi sankcija Siriji i prekinula zvanične odnose sa Damaskom.

U pismu se predlaže razgovor o deset oblasti o kojima bi trebalo razgovarati "otvoreno i bez predrasuda".

Takođe, EU je takođe predložila da imenovanje posebnog izaslanika EU, koji bi imao zadatak da uspostavi vezu sa sirijskim i regionalnim akterima.

Deset oblasti obuhvataju stratešku razmenu sa arapskim partnerima, suočavanje sa "nenamernim, negativnim efektima sankcija EU" i stvaranje uslova za povratak migranata u Siriju.

"Posle 13 godina rata, moramo da priznamo da je naša politika prema Siriji zastarela", rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

Kako je dodao Šalenberg: "Kako god to bilo gorko, Asadov režim je čvrst, a sirijska opozicija je rascepkana ili u egzilu. Evropska unija ne može više da zatvara oči pred realnošću."

image