Svet

EU sprema još dve milijarde evra za vojnu pomoć Ukrajini

Odluka o povećanju fonda za vojnu pomoć Ukrajini mogla bi da bude doneta već naredne nedelje
EU sprema još dve milijarde evra za vojnu pomoć Ukrajiniwww.globallookpress.com © Laurel Chor

Države članice Evropske unije planiraju da povećaju fond za vojnu pomoć Ukrajini za najmanje dve milijarde evra, do čega bi moglo da dođe već sledeće nedelje, prenosi "Blumberg".

Evropski mehanizam za mir, koji trenutno ima gornju granicu od šest milijardi evra, nadoknađuje troškove evropskim državama koje šalju oružje Ukrajini, ali služi i kao podrška drugim državama koje nisu članice tog bloka. Više od polovine novca iz ovog fonda predviđeno je za vojnu pomoć Ukrajini i državama članicama EU kojima je potrebna podrška.

Ministri spoljnih poslova država članica EU mogli bi da odobre dodatne dve milijarde evra za ovaj mehanizam već sledeće nedelje, kada se budu sastali u Briselu 12. decembra, saznaje američki portal iz poverljivih izvora.

Ukoliko odluka ne bude doneta na tom sastanku, lideri EU bi mogli da nastave diskusiju na tu temu u nekom drugom terminu tokom iste nedelje.

Za donošenje ove odluke potreban je konsenzus svih država članica, a Evropski mehanizam za mir mogao bi da bude dopunjen sa još novca u budućnosti, tvrde izvori "Blumberga".

Evropska unija je od februara do oktobra ove godine poslala oko 2,5 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini, prema podacima Američkog instituta za mir.

Podsećamo, američki zakonodavci postigli su kompromis u vezi sa Zakonom o nacionalnoj odbrani (NDAA), saglasivši se da izdvoje 45 milijardi dolara više za ukupnu vojnu potrošnju u 2023, nego što je predsednik Džozef Bajden tražio, kao i više odredbi za novu "bezbednosnu pomoć" Ukrajini i povećanu saradnju sa Tajvanom.

image