Svet

Bivši oficir SBU: Ruski piloti među najiskusnijim na svetu, ni Amerikanci im ne mogu parirati

Jasno je da će se F-16 prvenstveno koristiti kao nosači naoružanja (vazduh-zemlja) dugog dometa i da će pilotima verovatno biti naređeno da izbegavaju blisku borbu, smatra Prorozov
Bivši oficir SBU: Ruski piloti među najiskusnijim na svetu, ni Amerikanci im ne mogu pariratiGetty © Boris Roessler/picture alliance

Čak i ako američki piloti budu u kabinama F-16, važno je imati na umu da oni verovatno nemaju iskustva u borbi sa jednako dobrim protivnikom, smatra bivši oficir Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Prorozov.

Nekadašnji obaveštajac je tokom intervjua za portal "Ukrajina.ru" izjavio i da bi gubitak jednog od ovih borbenih aviona bio veliki korak unazad za američko vazduhoplovstvo.

"Ja sam lično video da su ruski vojnici imali ogromnu želju da budu prvi koji će uništiti 'leoparda', 'abramsa' i 'bredlija'. Bilo je uzbuđenja, ali nije bilo straha od zapadne tehnike. Isti entuzijazam će imati i kada su u pitanju lovci F-16", rekao je Prorozov.

Prema njegovim rečima, ruski piloti su trenutno među najbolje obučenim i najiskusnijim na svetu. On tvrdi da vazduhoplovstvo bilo koje druge države nije u stanju da parira ruskom profesionalizmu, bilo da se radi o jurišnim, lovačkim ili avionima bombarderima.

"Čak i ako američki piloti budu upravljali F-16, važno je znati da njima nedostaje iskustvo u borbi sa jednako dobrim protivnikom. Gubitak samo jednog lovca iznad Ukrajine bio bi ozbiljan poziv za buđenje za američko ratno vazduhoplovstvo", ističe bivši oficir SBU.

Kako je naveo, ukrajinski piloti se verovatno neće ništa bolje pokazati.

"Što se tiče ukrajinskih pilota, čak i sa 100 časova leta na nepoznatoj opremi, malo je verovatno da će postati asovi", rekao je on i dodao:

"Jasno je da će se F-16 prvenstveno koristiti kao nosači naoružanja (vazduh-zemlja) dugog dometa. Dodatno pilotima će verovatno biti naređeno da izbegavaju blisku borbu, jer bi svaki oboreni avion negativno uticao na američku odbrambenu industriju".

Podsećanja radi, Ruski TV kanal Zvezda je pre dve nedelje objavio intervju sa pilotom Oružanih snaga Ruske Federacije u kojem je glavna tema razgovora bila dugo očekivana isporuka višenamenskih borbenih aviona F-16 američke proizvodnje Ukrajini.

Na konstataciju voditelja da se "svi plaše pojavljivanja F-16 u Ukrajini", pilot ruske vojske je izjavio da će američki avioni postati nova meta za ruske trupe.

"Da, pojaviće se. Pa šta? Mi se ne plašimo. Zapravo mi jedva čekamo da se pojave", rekao je on, što je šokiralo voditelja koji je potom upitao pilota da li je ozbiljan.

"Da, zašto ne bih bio", odgovorio je pilot aviona Su-30SM.

image