Svet

Soroš podržao Harisovu, bogati donatori žele više kandidata

Harisova ima značajnu prednost u kampanji jer, ukoliko prihvati nominaciju, dobila bi pristup sredstvima koje je prikupio Bajden, dok bi svaki drugi kandidat morao da počne od nule
Soroš podržao Harisovu, bogati donatori žele više kandidataGetty © Joe Raedle

Samo nekoliko sati nakon odluke Džozefa Bajdena da odustane od predsedničke trke, mnoga važna imena bliska Demokratskoj stranci, od Hilari Klinton, preko Gavina Njusoma, do Džordža Soroša, požurila su da podrže kandidaturu trenutne potpredsednice SAD Kamale Haris, prenosi "Blumberg".

Mnogi bogati donatori kažu da bi bili zadovoljni ukoliko se kandiduje Kamala Haris, ali to će zavisiti pre svega od stranačkih zvaničnika. Međutim, neki donatori veruju da bi drugi kandidati imali veće šanse da pobede Donalda Trampa. Drugi, opet, pozdravljaju izbor Harisove, zato što je žena ili zbog boje kože, što bi moglo predstavljati značajnu prednost.

Kako kaže jedan od neimenovanih donatora sa Volstrita, izbor između desetak potencijalnih kandidata izazvalo bi veće interesovanje javnosti. Neki važni donatori tvrde da bi, ukoliko Harisova prihvati nominaciju, njen izbor potpredsednika mogao da bude odlučan za pobedu u takozvanim "kolebljivim" državama.

Glavni donatori, koji su tražili da ostanu anonimni, izjavili su da će kandidati za mesto potpredsednice demokrata biti guverner Mičigena Grečen Vitmer, guverner Kentakija Endi Bešir, penzionisani mornarički admiral Vilijam Mekrejven, ili guverner Severne Karoline Roj Kuper.

Tramp je izjavio da je ne vidi nikakvu razliku između Harisove i Bajdena. "Nema razlike između njih dvoje", rekao je.

Bogati donator Trej Bek tvrdi da je izbor između nekoliko kandidata jedini put za izbor demokratskog kandidata, koji bi mogao da pobedi Trampa.

Postoji prednost u prikupljanju sredstava za odabir Harisove: Bajdenova kampanja još uvek raspolaže sa 96 miliona dolara, a ona bi dobila pristup tom novcu. Neki drugi kandidat bi morao da počne od nule.

Organizacije Džordža Soroša već su dale preko 10 miliona i potom još 5,6 miliona dolara za demokratsku kampanju.

Filmski producent i donator Džejmi Patrikof je takođe podržao Harisovu: "Harisova je najbolja opcija za pobedu nad Trampom."

Rik Karuzo, milijarder iz Los Anđelesa, rekao je da bi Harisova mogla da se pojavi kao pravi izbor, ali da on želi da vidi i druge kandidate. "Omogućavanje otvorenog procesa u skladu je sa demokratijom", izjavio je Karuzo u postu na društvenoj mreži Iks.

image