Svet

"Aksios": Bajden privatno sumnja da Harisova može da pobedi Trampa

Zvaničnici Bele kuće rekli su da su se ponekad osećali kao da Harisova nije timski igrač i da izbegava svaki zadatak koji podrazumeva rizik
"Aksios": Bajden privatno sumnja da Harisova može da pobedi Trampa© AP Photo/Cliff Owen, File

Predsednik SAD Džozef Bajden nije bio voljan da odustane od kampanje za reizbor delom zbog zabrinutosti da potpredsednica Kamala Haris nije u stanju da se suprotstavi republikanskom kandidatu Donaldu Trampu, izvestio je "Akios" pozivajući se na anonimne izvore. 

Prema izveštaju koji citira tri Bajdenova pomoćnika upoznata sa nedavnim razgovorima o njegovim planovima, predsednikova privatna zabrinutost odražava šira pitanja među pojedinim demokratskim liderima o Harisovoj kao njihovom kandidatu u novembru.

U izveštaju je istaknuto da je Harisova kao potpredsednica bila "povremeno problematična", delimično zbog velike fluktuacije osoblja i njene nevoljnosti da se bavi politički rizičnim pitanjima.

Većina zaposlenih je napustila Harisovu u protekle tri i po godine, navodi se u članku. Podaci pokazuju da od 47 zaposlenih na listi iz 2021. godine samo petoro i dalje radi za nju.

Bivši saradnici Harisove rekli su za "Akios" da je velika fluktuacija delom posledica toga kako se potpredsednica ophodila prema svom osoblju.

Prema izveštaju, odnosi između kancelarije potpredsednika i Zapadnog krila Bele kuće često su bili napeti.

Zvaničnici Bele kuće rekli su da su se ponekad osećali kao da Harisova nije timski igrač i da izbegava svaki zadatak koji podrazumeva rizik.

Ona je navodno bila oprezna i nevoljna da učestvuje u događajima koji nisu bili strogo kontrolisani.

"Aksios" je takođe otkrio da je tim Harisove povremeno sumnjao da joj Bajden namerno "nije pružio priliku da zablista" kako bi sprečili da se na nju gleda kao na realnu alternativu Bajdenu uoči njegove kampanje za reizbor.

image