Svet

Kamala Haris obezbedila potrebnu podršku delegata za kandidaturu na izborima

Predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta Džejmi Harison rekao je da će Demokratska stranka imati predsedničkog kandidata do 7. avgusta
Kamala Haris obezbedila potrebnu podršku delegata za kandidaturu na izborimaGetty © Chris duMond

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je da je obezbedila podršku većine delegata Nacionalne demokratske konvencije da postane kandidat Demokratske stranke za predsedničke izbore u novembru.

"Ponosna sam što sam obezbedila podršku koja je potrebna da postanem kandidat naše stranke, i kao 'ćerka Kalifornije' ponosna sam što je delegacija moje matične države pomogla da naša kampanja bude na vrhuncu. Radujem se što ću uskoro i zvanično prihvatiti nominaciju", poručila je Harisova, a preneo Si-En-En.

Istakla je da joj je cilj da pobedi republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

"Tokom narednih nekoliko meseci, putovaću širom zemlje i razgovarati sa Amerikancima o svemu. U potpunosti nameravam da ujedinim našu stranku, našu naciju i pobedim Donalda Trampa u novembru", rekla je Kamala.

Anketa AP-a koja je sprovedena među delegatima demokrata pokazala je da bi Harisova mogla da ima podršku 2.538 delegata, što je znatno više od 1.976 potrebnih za pobedu na glasanju delegata idućih nedelja.

Rojters je pak objavio, na osnovu informacija četiri izvora, da Harisova želi da obezbedi većinu od skoro 4.000 delegata na konvenciji potrebnih za pobedu.

Demokratski komitet: Imaćemo predsedničkog kandidata do 7. avgusta

Predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta Džejmi Harison rekao je da će Demokratska stranka imati predsedničkog kandidata do 7. avgusta i da je posvećena "otvorenom i poštenom" procesu nominovanja.

"Posvećeni otvorenom i poštenom procesu nominovanja. Spremni smo za transparentan i brz proces kako bismo napredovali kao ujedinjena demokratska stranka", rekao je Harison, a preneo Rojters.

Nacionalni demokratski komitet saopštio je da će se virtuelno glasanje održati između 1. i 5. avgusta, kako bi proces nominovanja bio završen do 7. avgusta.

Delegati još uvek mogu da se predomisle pre 7. avgusta, ali niko drugi nije dobio nijedan glas u anketi AP-a, a 57 delegata reklo je da su neodlučni.

Bajden se oporavio od kovida, vraća se u Belu kuću

Predsednik SAD Džo Bajden, koji će se danas vratiti u Belu kuću svojim dužnostima, u znak podrške pozvao je Kamalu Haris iz svog doma u Delaveru, gde se od prošle srede oporavljao od virusa korona.

Prema zvaničnom rasporedu, aktuelni američki predsednik po podne treba da stigne u Belu kuću, a kasnije ove nedelje treba da govori o svojoj odluci da se povuče.

"Ime na listi se promenilo, ali misija nije", rekao je Bajden u svom prvom javnom obraćanju otkako je objavio svoju odluku o povlačenju.

Inače, on je podržao nominaciju Kamale Haris, ali je rekao da ne može da natera delegate da slede njegov primer.

Bajden je obećao da će ostati na dužnosti predsednika do isteka mandata 20. januara 2025.

image