Svet

Sanders: Netanjahu je ratni zločinac, ne bi trebalo da dobije ni novčić od SAD

Izveštač s Kapitol hila Džuli Grejs Brufke takođe je javila da se više američkih političara, uključujući Kamalu Haris, pokazalo nevoljnim da predsedava tokom Netanjahuvog obraćanja Kongresu
Sanders: Netanjahu je ratni zločinac, ne bi trebalo da dobije ni novčić od SADGetty © Alex Wong/Getty Images

Senator iz savezne američke države Vermont Berni Sanders saopštio je da će bojkotovati današnje obraćanje Benjamina Netanjahua pred Kongresom, pošto je, kako navodi senator jevrejskog porekla, izraelski premijer "ratni zločinac".

Izveštač sa Kapitol hila Džuli Grejs Brufke takođe je saopštila da se ne zna ko će predsedavati tokom Netanjahuovog obraćanja, pošto su se mnogi političari pokazali nevoljnim.

"Slažem se i sa tužiocem Međunarodnog krivičnog suda (MKS) i nezavisnom komisijom Ujedinjenih nacija da su i Benjamin Netanjahu i (lider Hamasa) Jahja Sinvar ratni zločinci", navodi se u Sandersovom saopštenju.

Kao odgovor na "užasni" napad Hamasa 7. oktobra 2023, dodaje senator, "Netanjahu i njegova desničarska, ekstremistička vlada pokrenuli su totalni rat protiv palestinskog naroda, ubivši najmanje 39.000 Palestinaca i ranivši 89.000 – od kojih su šezdeset odsto žene, deca ili stariji ljudi".

"Netanjahuova ratna mašina učinila je život u Gazi nemogućim, uništivši stambene jedinice, fizičku infrastrukturu i zdravstveni sistem. Svaki univerzitet je bombardovan, a oštećeno je 88 odsto svih školskih zgrada. A sada, zbog tekućih ograničenja humanitarne pomoći, oko 495.000 ljudi suočava se sa katastrofalnim nivoom nesigurnosti hrane – drugim rečima, oni gladuju", napomenuo je Sanders.

Senator zaključuje da Netanjahu "ne bi trebalo da bude dobrodošao u Kongres SAD", te da bi njegovo odbijanje da podrži rešenje o dve države trebalo "oštro osuditi".

"Po mom mišljenju, njegova desničarska, ekstremistička vlada ne bi trebalo da dobije ni novčić od poreskih obveznika SAD za nastavak nehumanog uništavanja Gaze", zaključuje Sanders.

Izveštač sa Kapitol hila Džuli Grejs Brufke je u objavi na Iksu navela da je Kamala Haris odbila da predsedava tokom obraćanja izraelskog premijera, kao i privremeni potpredsednik Senata Peti Marej.

"Senat trenutno razmatra ko će predsedavati", dodala je ona.

image