Svet

Britanski ministar odbrane: Vojska se suočava sa nizom ozbiljnih problema

Ministar je dodao da je za dve nedelje od dolaska nove laburističke vlade na vlast u Britaniji postalo jasno da su ovi problemi "mnogo ozbiljniji" nego što je stranka ranije mislila
Britanski ministar odbrane: Vojska se suočava sa nizom ozbiljnih problemaGetty © Jordan Pettitt/PA Images

Britanski ministar odbrane Džon Hili rekao je da se oružane snage kraljevstva suočavaju sa nizom ozbiljnih problema.

"Moramo biti spremni da se borimo, ali ne među sobom. Zaista želim da se stare rasprave prevaziđu", izjavio je britanski ministar na konferenciji instituta RUSI, prenosi Skaj njuz.

"Znamo da se sve tri komponente vojske (armija, mornarica i vazduhoplovstvo) suočavaju sa veoma ozbiljnim problemima – iscrpljivanjem (resursa), rasipništvom u nabavci, niskim moralom, krizom regrutovanja i zadržavanjem ljudi i veteranima koji nemaju pristup uslugama koje zaslužuju", poručio je Hili.

Ministar je dodao da je za dve nedelje od dolaska nove laburističke vlade na vlast u Britaniji postalo jasno da su ovi problemi "mnogo ozbiljniji", nego što je stranka ranije mislila.

Podsećanja radi, početkom jula doskorašnji šef Kancelarije za neto procenu i izazove Ministarstva odbrane Velike Britanije je za "Fajnenšel tajms" izjavio da je britanska vojska je u tako lošem stanju – da možda neće biti u stanju da brani zemlju, a kamoli da angažuje bilo kakve značajne ekspedicione snage.

Oružane snage Velike Britanije "ne mogu da brane britansku domovinu kako treba" i nisu spremne za "sukob bilo kakvog obima", upozorava on, dodajući da je vojska Ujedinjenog Kraljevstva delovala sa "golim minimumom", koji joj je omogućio da organizuje mirovne operacije i operacije humanitarne pomoći, evakuaciju civila iz ratnih zona i neke anti-diverzantske aktivnosti.

"U svakoj operaciji većeg obima, brzo bismo ostali bez municije... Naša odbrana je suviše tanka i nismo spremni da se borimo i pobedimo u oružanom sukobu bilo kog obima", izjavio je on za "Fajnenšel tajms".

image