Svet

Britanski stručnjaci upozoravaju: Nemamo dovoljno sredstava PVO

Kako navodi "Skaj njuz", tokom Hladnog rata Velika Britanija je imala razvijenu višeslojnu mrežu sistema PVO koji su bili raspoređeni duž obale i u dubini teritorije, a osim kopnenih platformi u nju su bili uključena vazduhoplovna i pomorska sredstva
Britanski stručnjaci upozoravaju: Nemamo dovoljno sredstava PVOGetty © Ian Vogler - Pool

Ujedinjeno Kraljevstvo je postalo izuzetno ranjivo na pretnje poput raketa i dronova, nakon nekoliko decenija smanjivanja troškova za odbranu, što je dovelo do narušavanja njene PVO, piše "Skaj njuz" pozivajući se na izvore iz vojske i veterane Hladnog rata.

Iako postoje indicije da vojni vrh Velike Britanije radi na istraživanju opcija kako bi obnovio sposobnost svoje države da obrani ključne infrastrukturne objekte - kao što su elektrane, vojne baze i zgrade državne administracije - od napada krstarećim i balističkim raketama kakve izvodi Rusija u zoni SVO, britansko nebo je prema mišljenju mnogih trenutno nedovoljno zaštićeno.

Takođe, navodi se i da bi bilo kakav plan za izgradnju "integrisane protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane" koštao nekoliko milijardi funti, što bi iziskivalo dodatno povećanje izdvajanja za odbranu i to iznad 2,5 odsto BDP-a, koje je predložio premijer Sunak.

"Da li UK može da zaštiti svoje gradove u slučaju salva raketa? Ne može. Da li građani znaju šta da rade u slučaju vazdušnog napada? Ne znaju. Jednostavno rečeno, da li smo zaštićeni? Nismo", navodi visoko rangirani neimenovani izvor britanske vojske.

Kako navodi "Skaj njuz", tokom Hladnog rata Velika Britanija je imala razvijenu višeslojnu mrežu sistema PVO koji su bili raspoređeni duž obale i u dubini teritorije, a osim kopnenih platformi u nju su bili uključena vazduhoplovna i pomorska sredstva.

Međutim, 1991. godine posle raspada Sovjetskog Saveza čitav arsenal sistema PVO "bladhaund" je povučen iz upotrebe, čime je odbrambena sposobnost britanske vojske znatno oslabljena. Slična sudbina zadesila je i vazduhoplovne jedinice, pa je tako od 30 eskadrila sastavljenih od lovaca (višenamenskih aviona), danas ostalo svega devet.

Iako su savremeni avioni - F-35 i "tajfun" i savremeni sistemi PVO "skaj sejbr", kojih Britanija ima šest, znatno napredniji od svojih prethodnika, njih jednostavno nema u dovoljnim količinama, kako bi se zaštitili svi ključni infrastrukturni objekti u državi i trupe razmeštene u prekookeanskim misijama.

Ništa bolje nije ni stanje u Kraljevskoj mornarici, koja na raspolaganju ima ukupno šest razarača klase "tajp 45" opremljenih sistemima za odbranu od balističkih raketa. Od šest brodova, samo tri su "operativna", a jedan se već koristi za operacije na Bliskom istoku, tj. u Crvenom moru.

Imajući u vidu brojne probleme britanske mornarice, upitno je i koliko su ova tri razarača zaista operativna, odnosno upotrebljiva za zaštitu od pretnji iz vazduha.

image