Svet

Pekinška deklaracija: Kina pomirila palestinske frakcije

"Nalazimo se na istorijskom raskršću", rekao je predstavnik Hamasa u Pekingu Musa Abu Marzuk
Pekinška deklaracija: Kina pomirila palestinske frakcijewww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Brojne palestinske frakcije, uključujući i doskorašnje rivale Hamas i Fatah, potpisale su u Pekingu deklaraciju o "prekidanju podela i jačanju palestinskog jedinstva", saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da je sporazum "posvećen velikom pomirenju i jedinstvu svih 14 frakcija", do kojeg dolazi u trenutku kada rat Izraela protiv Hamasa, trenutno u devetom mesecu, preti da eskalira van Pojasa Gaze.

"Ključni ishod je da je PLO (Oslobodilačka organizacija Palestine) jedini legitimni predstavnik čitavog palestinskog naroda", rekao je Vang, dodavši da je "postignut sporazum o upravljanju Gazom posle rata i uspostavljanju privremene vlade nacionalnog pomirenja."

Iz Vangovih komentara nije bilo jasno kakvu bi ulogu Hamas, koji nije deo PLO-a, imao u takvom aranžmanu, prenosi Si-En-En.

PLO je koalicija partija koje su potpisale mirovni sporazum sa Izraelom 1993. godine i formirale novu vladu u vidu Palestinske samouprave (PA), u kojoj Fatah ima dominantnu ulogu.

Kineski "Global tajms" navodi da se u Deklaraciji poziva na uspostavljanje nezavisne palestinske države sa Jerusalimom kao glavnim gradom, na osnovu relevantnih rezolucija UN, održavajući teritorijalni integritet Palestine, uključujući Zapadnu obalu, Jerusalim i Gazu.

Vang je takođe predložio inicijativu u "tri koraka" kao odgovor na trenutni sukob u Gazi.

Prvi korak bio bi postizanje sveobuhvatnog, trajnog i održivog prekida vatre u Gazi, što je pre moguće, uz osiguravanje nesmetanog pristupa humanitarne i druge pomoći.

Drugi korak je zajedničko promovisanje posleratne uprave u Gazi, pridržavajući se principa "Palestinci upravljaju Palestincima".

Treći korak je nastojanje da Palestina postane punopravna članica Ujedinjenih nacija i da se počne sa sprovođenjem "rešenja o dve države".

Ova tri koraka su međusobno povezana i neophodna, navodi kineski list.

Na konferenciji za novinare u Pekingu, predstavnik delegacije Hamasa Musa Abu Marzuk rekao je da su postigli dogovor da privedu kraju "put pomirenja".

"Nalazimo se na istorijskom raskršću", rekao je Abu Marzuk, dodajući da je Hamasov napad na Izrael 7. oktobra "promenio mnogo toga, kako na međunarodnom tako i na regionalnom planu".

Podsetimo, Peking je takođe bio posrednik u istorijskom pomirenju Irana i Saudijske Arabije, koji je ishodovao obnavljanjem diplomatskih odnosa između Teherana i Rijada sedam godina nakon njihovog raskidanja.

image