Svet

Poslanici Rade blokirali govornicu: Žele da zabrane UPC

Ukrajinski poslanici poručuju da je "vreme da se zaustavi mreža agenata Moskve" i da "Ruska pravoslavna crkva podržava rat i ubijanje Ukrajinaca"
Poslanici Rade blokirali govornicu: Žele da zabrane UPCGetty © Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency

Poslanici Vrhovne rade su tokom sednice blokirali govornicu sa zahtevom da se usvoji zakon o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), prenela je lokalna agencija UNIAN.

Narodni poslanici koji zahtevaju da se danas glasa za zakon o zabrani UPC raširili su plakate sa natpisima: "Vreme je da se zaustavi mreža agenata Moskve" i "Ruska pravoslavna crkva podržava rat i ubijanje Ukrajinaca".

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko je, govoreći pred poslanicima, pomešao preminulu pop zvezdu Majkla Džeksona i predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Majka Džonsona.

Tužno, ali i komično, u želji da se pozove na reči američkog zvaničnika koji je izjavio da je RPC "udarac u srce Ukrajine", Porošenko je te reči pripisao Majklu Džeksonu, prenosi UNIAN.

Nije prvi put da poslanici Radi prekidaju sednicu iz istog razloga. Međutim, kako je rekao poslanik Rade Aleksej Gončarenko, Vrhovna rada je otkazala sednice do kraja ove nedelje, a da nije razmotrila predlog zakona o zabrani UPC.

Današnjim nemirima je prethodilo glasanje stranke Sluga naroda protiv predloga partije Petra Porošeka Evropska solidarnost da se Radi podnese na razmatranje predlog zakona o zabrani svih verskih organizacija "povezanih sa centrima uticaja u Rusiji".

U oktobru 2023. godine ukrajinski parlament usvojio je u prvom čitanju zakon o zabrani jedine kanonske pravoslavne crkve u Ukrajini. Iz UPC su poručili da predlog zakona krši Ustav Ukrajine i Konvenciju o ljudskim pravima.

Ukrajinska pravoslavna crkva se od 2022. godine našla pod do sada neviđenim talasom progona u savremenoj istoriji zemlje. Ukrajinske vlasti uvode sankcije protiv sveštenstva, organizuju pretrese u crkvama, hapse monahe i vernike protiv kojih otvaraju neosnovane krivične postupke, zabranjuju aktivnosti UPC u različitim regionima zemlje i oduzimaju manastirska i crkvena imanja, a samu UPC pokušavaju da zabrane zakonom

UPC je ukrajinskim vlastima trn u oku zato što se je predstavljaju kao deo Ruske pravoslavne crkve, a sveštenstvo i vernike koji su državljani Ukrajine kao agente Ruske Federacije.

Iz Moskve su poručili da je raskol u pravoslavlju i udar na Crkvu u Ukrajini cilj koji je odavno proklamovan u Vašingtonu.

image