Svet

Raskolnici bagerom krenuli na crkvu, pretukli sveštenika i parohijane: UN čekaju reakciju Kijeva

U Kazanskoj crkvi jedine kanonske pravoslavne crkve u Ukrajini pojavili su se predstavnici raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine i bagerom provalili u hram, pretukli oca Jevgenija, a verni narod izbacili na hladnoću
Raskolnici bagerom krenuli na crkvu, pretukli sveštenika i parohijane: UN čekaju reakciju KijevaGetty © Rob Stothard

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR) je obaveštena o nasilju nad sveštenikom kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Kazanskoj crkvi u Vinickoj oblasti i proverava odgovor vlasti, kaže predstavnica kancelarije Elizabet Trosel.

U šest sati ujutru u Kazanskoj crkvi jedine kanonske pravoslavne crkve u Ukrajini, u gradu Ladižinu, gde se u tom trenutku odvijala jutarnja služba, pojavili su se nezvani gosti iz raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), prenosi "Ridovka". 

U crkvu su došli buldožerom i sa vrlo očiglednim namerama, prenosi izvor. Parohijane koji su se našli u crkvi nasilno su, vukući ih za ruke i noge, izbacili na hladnoću. Najviše je stradao namesnik crkve, otac Jevgenij.

Sveštenika su tukli do krvi, nakon čega su i njega izbacili iz hrama. Parohijani su pozvali policiju, međutim, ona u Ukrajini, kako navodi "Ridovka", radi kao saučesnica raskolničke bande, uz podršku vlasti.

Protiv nasilnika je pokrenut krivični postupak, javila je "Strana.ua".

"Svesni smo incidenta koji se desio u crkvi", potvrđuju u kancelariji i dodaju da je OHCHR dokumentovala da ukrajinski organi za sprovođenje zakona nisu preduzeli adekvatne mere da spreče i reaguju na nasilje sa kojim se suočila jedina kanonska pravoslavna crkva u Ukrajini, naročito na incidente iz marta i aprila prošle godine.

"Nastavićemo da pratimo reakciju vlasti na ovaj incident", rekla je Trosel.

Akcije ukrajinskih vlasti protiv UPC i predlog zakona o raspuštanju verskih organizacija povezanih sa Rusijom guše slobodu veroispovesti i krše međunarodno pravo, ocenio je visoki komesar UN za ljudska prava Volker Turk u decembru, tokom predstavljanja najnovijeg izveštaja OHCHR-a o Ukrajini na Savetu za ljudska prava. 

Ukrajinske vlasti organizovale su najveći talas progona UPC u savremenoj istoriji zemlje zbog njene povezanosti sa Rusijom. Lokalne vlasti su u različitim regionima otele crkve od UPC i predali je nekanonskoj strukturi Pravoslavnoj crkvi Ukrajine. U parlamentu je podnet predlog zakona da se ona zabrani na nivou države.

Pojedini članovi kanonske UPC su pod sankcijama sopstvene zemlje, a SBU lovi i otvara krivične postupke protiv sveštenstva i sprovodi "kontraobaveštajne aktivnosti" – tj. pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastira, u potrazi za dokazima o "antiukrajinskim aktivnostima".

image
VV inauguration
banner